Dwudniowe szkolenia dla organizacji społecznych
Bank Żywności w Olsztynie zorganizował 18-19 czerwca bezpłatne szkolenia dla organizacji, z którymi na co dzień współpracuje. Tematyka spotkań dotyczyła ważnych zagadnień: prawnych aspektów funkcjonowania organizacji, bezpieczeństwa żywności oraz skutecznej pomocy społecznej.
W szkoleniu brali udział przedstawiciele 19 organizacji z regionu. Tematy królujące na sali szkoleniowej to bezpieczeństwo żywności i zarządzanie organizacją w kontekście prawnym.
– Oba okazały się ważne i potrzebne. Jednak z naszego punktu widzenia nie tylko to było istotne. Wieczorem przy grillu, już w nieformalnej atmosferze, mogliśmy nawiązać bliższe relacje z organizacjami – powiedziała Jolanta Markiewicz z Banku Żywności w Olsztynie.
– Dawno nie było u nas spotkania dla organizacji, więc była to dobra okazja żeby im przybliżyć obecne działania Banku Żywności, a także zaprosić do innych projektów. Od razu przyniosło to efekt, bo dwie z nich z miejsca się zapisały do projektu FIO, który właśnie rozpoczynamy: „Aktywne i skuteczne organizacje, silny region” – dodała Jolanta Markiewicz.
Organizacje podziękowały za atmosferę spotkania i za przedstawienie działań i misji Banku Żywności w bardzo przystępny sposób, przez różnych pracowników stowarzyszenia, którzy zaprezentowali swoje działania.
Uczestnicy szkolenia nocowali w hostelu Koszary prowadzonym przez Spółdzielnię Banku Żywności w Olsztynie.
Szkolenie było realizowane w ramach projektu pt. „Chcemy mieć wpływ! Wysokie kompetencje partnerów społecznych i organizacji pozarządowych – krok ku bardziej inkluzywnym procesom stanowienia prawa”. Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.