17 marca 2020

COVID-19. Bank Żywności udziela wsparcia

Bank Żywności w Olsztynie wraz z innymi organizacjami pomocowymi został włączony do ogólnopolskiego systemu zapobiegania rozprzestrzenianiu się COVID-19. Żywność z Banku będzie przekazywana osobom objętym kwarantanną.

Bank Żywności w Olsztynie wraz z innymi organizacjami pomocowymi został włączony do ogólnopolskiego systemu zapobiegania rozprzestrzenianiu się COVID-19.

Decyzja o zaangażowaniu Banków Żywności zapadła na spotkaniu z prezydentem Andrzejem Dudą. Ustalono, że zasoby żywnościowe pozyskiwane przez Banki od producentów i sieci handlowych mogą być udostępniane osobom objętym kwarantanną. Schemat udzielania wsparcia wygląda następująco:

KROK 1

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna informuje lokalny Ośrodek Pomocy Społecznej o osobie objętej kwarantanną.

KROK 2

OPS weryfikuje, czy dana osoba potrzebuje pomocy żywnościowej.

KROK 3

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dostarcza OPS wykaz organizacji deklarujących pomoc żywnościową.

KROK 4

OPS kontaktuje się z wybraną organizacją i określa zapotrzebowanie.

KROK 5

OPS kontaktuje się z miejscową jednostką Ochotniczej Straży Pożarnej, Wojsk Obrony Terytorialnej lub Policji skąd ma odebrać żywność i dokąd ją dostarczyć.

Jednocześnie Bank Żywności w Olsztynie będzie realizował dostawy żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Jednak decyzję o redystrybucji wśród osób potrzebujących Bank pozostawia Organizacjom Partnerskim Lokalnym.

 

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności