Żywność największą potrzebą człowieka
Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”), w ramach którego uruchomimy pięć konsorcjów społecznych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Projekt, który realizujemy do grudnia 2025 roku, zakłada, że w partnerstwie z samorządami lokalnymi, organizacjami pozarządowymi i otoczeniem biznesowym, Bank Żywności w Olsztynie utworzy pięć przedsiębiorstw społecznych.
Ideą projektu jest wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej o profilu kulinarnym, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku i bezpłatnej żywności dla osób o niskich dochodach oraz możliwość wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach. Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne realizować będą zadania z zakresu aktywizacji społeczności lokalnej poprzez wdrażanie jednej z inicjatyw, tj. ogrodu społecznego lub lodówki społecznej lub sklepu społecznego
W strukturach podmiotów mają znaleźć zatrudnienie osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. Ponadto, nowopowstałe przedsiębiorstwa społeczne będą aktywne na rynku edukacyjnym, co oznacza, że podczas organizowanych warsztatów czy spotkań ze społecznością lokalną będą dzielić się m.in. wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia, zero waste czy przechowywania żywności.
Proces wspierania konsorcjów jest wieloetapowy i obejmuje kilka działań:
- opieka menedżera rozwoju (pomoc w uruchomieniu firmy, w tworzeniu dokumentacji podmiotu, w tym indywidualnych planów rozwoju, modelu biznesowego, podstawowej strategii marketingowej);
- szkolenia praktyczne z zakresu fundraisingu, marketingu, promocji, finansów, zarządzania;
- praktyczny kurs kulinarny obejmujący tematykę, m.in.: zarządzanie żywnością, zero waste, bezpieczeństwo żywności;
- grant w kwocie nawet do 120 000 zł na remont, zakup sprzętu itp., w celu przygotowania przedsiębiorstwa społecznego do uruchomienia działalności w postaci kulinarnej spółdzielni społecznej;
- grant w kwocie nawet do 30 000 zł na realizację lokalnej inicjatywy społecznej (np. sklep społeczny, lodówka społeczna, ogród społeczny);
- wsparcie doradcze przy opracowywaniu wniosków o dofinansowanie działań/inwestycji/projektów ze źródeł zewnętrznych.
Środki na realizację projektu Bank Żywności w Olsztynie otrzymał w konkursie Global Innovation Challenge organizowanym przez Citi Foundation. Fundacja przyznała dofinansowanie 50 organizacjom z całego świata, przyznając granty w wysokości 0,5 mln dolarów.