9 lutego 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – ruszamy z olbrzymim projektem

Rozpoczynamy realizację projektu „Żywność największą potrzebą człowieka”, w ramach którego uruchomimy pięć przedsiębiorstw społecznych w województwie.  

Projekt, który będziemy realizować do grudnia 2025 roku, zakłada, że w partnerstwie z samorządami lokalnymi, organizacjami pozarządowymi i otoczeniem biznesowym, utworzymy w wybranych lokalizacjach regionu pięć przedsiębiorstw społecznych. Nowe podmioty mają działać na rzecz lokalnej społeczności o niższych dochodach, dając jej możliwość korzystania ze zdrowej i przystępnej cenowo żywności. Co więcej, w strukturach tych podmiotów mają znaleźć zatrudnienie osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. Ponadto, nowopowstałe przedsiębiorstwa społeczne będą aktywne na rynku edukacyjnym, co oznacza, że podczas organizowanych warsztatów czy spotkań ze społecznością lokalną będą dzielić się m.in. wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia, zero waste czy przechowywania żywności. Przedsiębiorstwa powstałe w ramach projektu będą wspierane przez Bank we wszystkich podejmowanych inicjatywach.

W najbliższym czasie przeprowadzimy rekrutację wśród podmiotów zainteresowanych udziałem w projekcie. Rekrutacja zostanie poprzedzona spotkaniami informacyjnymi realizowanymi na terenie województwa. Po wyłonieniu uczestników rozpoczniemy proces wspierania tworzenia przedsiębiorstw, które z naszej strony będą mogły liczyć m.in. na.:  

  • opiekę menedżera rozwoju (pomoc w uruchomieniu firmy, w tworzeniu dokumentacji podmiotu, w tym indywidualnych planów rozwoju, modelu biznesowego, podstawowej strategii marketingowej);
  • szkolenia praktyczne z zakresu fundraisingu, marketingu, promocji, finansów, zarządzania;
  • praktyczny kurs kulinarny obejmujący tematykę, m.in.: zarządzanie żywnością, zero waste, bezpieczeństwo żywności;
  • grant w kwocie nawet do 120 000 zł na remont, zakup sprzętu itp., w celu przygotowania przedsiębiorstwa społecznego do uruchomienia działalności w postaci kulinarnej spółdzielni społecznej;
  • grant w kwocie nawet do 30 000 zł na realizację lokalnej inicjatywy społecznej (np. sklep społeczny, lodówka społeczna, ogród społeczny);
  • wsparcie doradcze przy opracowywaniu wniosków o dofinansowanie  działań/inwestycji/projektów ze źródeł zewnętrznych.

Środki na realizację projektu otrzymaliśmy w konkursie Global Innovation Challenge organizowanym przez Citi Foundation. Fundacja przyznała granty 50 organizacjom z całego świata. – To nie jest jedyny projekt Banku, którego zadaniem jest wspieranie w powstawaniu i rozwoju podmiotów ekonomii społecznej i przedsiębiorstw społecznych w regionie – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektów z Banku Żywności w Olsztynie. –Realizujemy bliźniaczy projekt „Olsztyński Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej”, którego liderem jest Stowarzyszenie WAMA COOP. Wspólną dla obu inicjatyw ideą jest wsparcie osób wykluczonych społecznie bądź zagrożonych tym wykluczeniem, aby wróciły na rynek pracy. W obu projektach ich uczestnicy nabędą zarówno wiedzę merytoryczną, jak i praktyczną. Dowiedzą się, jak założyć, prowadzić i organizować pracę przedsiębiorstwa społecznego oraz jak zarządzać m.in. kuchnią i żywnością, jak przygotowywać zdrowe posiłki.

Chcesz wziąć udział w projekcie? Pisz!

kamila.trebnio@kuzniaspoleczna.pl

 

 

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności