Eat green, behave clean and build the dream
Celem głównym projektu jest zwiększenie świadomości na temat zrównoważonych metod konsumpcji i produkcji żywności w kontekście ograniczenia zmian klimatycznych. Równorzędnym celem jest także aktywizacja młodych ludzi i umożliwienie im pozyskania wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju, co w konsekwencji uczyni z nich ambasadorów w lokalnym środowisku, działający na rzecz tzw. zielonej zmiany.
Cele szczegółowe
- promowanie zrównoważonej diety w celu zmniejszenia negatywnego wpływu produkcji roślinnej i zwierzęcej na planetę;
- promowanie lokalnych producentów i alternatywnych systemów żywnościowych;
- walka z marnowaniem żywności;
- promowanie zrównoważonej edukacji żywieniowej i rozpowszechnianie wiedzy na jej temat;
- walka ze zmianami klimatu i równy dostęp do zdrowej, zrównoważonej i wytworzonej w uczciwych warunkach żywności;
Okres realizacji projektu: 1.01.2022-31.10.2022
Szczegóły: Głównym zadaniem projektu jest pięciodniowa wymiana młodzieży we włoskich Dolomitach, podczas której uczestnicy z Włoch, Polski, Estonii i Grecji są uwrażliwiani na zagadnienia dotyczące zrównoważonego rozwoju. Spotkanie będzie okazją dla organizacji biorących udział w projekcie – lider włoska Nina APS, estońska MTÜ Rabarada, hiszpańskie stowarzyszenie Associació Juvenil Culture Clash Barcelona i grecki instytut badawczy Institouto Proothisis Kai Pistopoiisis Proionton Agrodiatrofis – do wymiany doświadczeń w kwestii wykorzystywanych metod w pracy z młodzieżą.
Dzięki warsztatom, wizytom w gospodarstwach ekologicznych w Dolomitach, 26 uczestników będzie miało okazję zrozumieć wartość i właściwy koszt spożywanej codziennie żywności oraz zostanie wyposażonych w wiedzę, która pozwoli im zrozumieć, w jaki sposób ich decyzje pozytywnie wpływają na dynamikę społeczno-gospodarczą, zapobiegając łamaniu praw człowieka i degradacji środowiska.
Obejrzyj krótką relację z naszego pobytu we włoskim Belluno w dniach 4-8 maja 2022 roku. A tutaj możesz zapoznać się z broszurą, która powstała w efekcie naszego spotkania. To rezultat wspólnych dyskusji o żywności i prawach człowieka w kontekście jej produkcji.