6 lutego 2020

Boska sałatka: kuskus, ciecierzyca, awokado, granat i imbir!

W tym miesiącu, we współpracy z Nataszą Rozmus-Król, autorką bloga kulinarnego sajkofankasmaku.pl, chcemy zaproponować Wam przepis na przepyszną sałatkę z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i imbirowym dresingiem!

Autorka przepisu jest absolwentką gastronomii sztuki kulinarnej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i wraz z grupą studentów od dawna wspierała działania Banku Żywności. Teraz robi to z grupą olsztyńskich blogerów kulinarnych. Natasza od prawie pięciu lat spełnia się jako technolog żywności, a od niedawna również jako trener, prowadząc szkolenia dla branży gastronomicznej. Jest miłośniczką fotografii kulinarnej oraz zdrowej i naturalnej kuchni. Na blogu publikuje m.in. recenzje o jedzeniu w miejscach, które serwują dania godne polecenia oraz swoje autorskie przepisy wraz ze zdjęciami. Sama stylizuje swoje potrawy, a przepisy na dania, które serwuje czytelnikom na blogu, rodzą się spontanicznie, często w duchu #zerowaste. Jak sama mówi, ważne, żeby było prosto, smacznie, zdrowo i kolorowo!

Dziś Natasza dzieli się z nami przepisem na prostą i szybką sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdą okazję!


Będą potrzebne nam:

  • 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 dojrzałego granta
  • szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
  • 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
  • sok z cytryny (do polania awokado)
  • świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)

Dressing przygotujemy z:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź mojego ulubionego oleju rydzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
  3. Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
  4. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
  5. W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
  6. Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
  7. Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe!
Więcej przepisów Nataszy znajdziecie na: www.sajkofankasmaku.pl

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności