Boska sałatka: kuskus, ciecierzyca, awokado, granat i imbir!
W tym miesiącu, we współpracy z Nataszą Rozmus-Król, autorką bloga kulinarnego sajkofankasmaku.pl, chcemy zaproponować Wam przepis na przepyszną sałatkę z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i imbirowym dresingiem!
Autorka przepisu jest absolwentką gastronomii sztuki kulinarnej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i wraz z grupą studentów od dawna wspierała działania Banku Żywności. Teraz robi to z grupą olsztyńskich blogerów kulinarnych. Natasza od prawie pięciu lat spełnia się jako technolog żywności, a od niedawna również jako trener, prowadząc szkolenia dla branży gastronomicznej. Jest miłośniczką fotografii kulinarnej oraz zdrowej i naturalnej kuchni. Na blogu publikuje m.in. recenzje o jedzeniu w miejscach, które serwują dania godne polecenia oraz swoje autorskie przepisy wraz ze zdjęciami. Sama stylizuje swoje potrawy, a przepisy na dania, które serwuje czytelnikom na blogu, rodzą się spontanicznie, często w duchu #zerowaste. Jak sama mówi, ważne, żeby było prosto, smacznie, zdrowo i kolorowo!
Dziś Natasza dzieli się z nami przepisem na prostą i szybką sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdą okazję!
Będą potrzebne nam:
- 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 dojrzałego granta
- szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
- 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
- sok z cytryny (do polania awokado)
- świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)
Dressing przygotujemy z:
- 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź mojego ulubionego oleju rydzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
- Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
- Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
- W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
- Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
- Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe!