21 maja 2018

Bank Żywności w Olsztynie na Rotariańskiej Majówce Lotniczej

Edukowaliśmy, częstowaliśmy jedzeniem i zbieraliśmy pieniądze na wyposażenie nowej Kuchni Społecznej – to wszystko na Rotariańskiej Majówce Lotniczej w Olsztynie, która odbyła się 20 maja. Bank Żywności w Olsztynie był partnerem wydarzenia.

Charytatywna majówka to stały element w kalendarzu olsztyńskich imprez. Jak co roku odwiedziły ją tłumy. Można było obejrzeć samoloty i śmigłowce, sprzęt policyjny, strażacki, pokazy rugbystów i wziąć udział w konkursach. Rotarianie dochód z imprezy przeznaczyli na fundusz stypendialny.

Na stoisku Banku Żywności w Olsztynie można było zasięgnąć porady dietetyczki, która tłumaczyła jak czytać i interpretować etykiety na produktach żywnościowych. Opowiadaliśmy też o zasadach niemarnowania żywności i częstowaliśmy pysznymi goframi. Podczas wydarzenia przeprowadziliśmy zbiórkę do puszek. Datki zostaną przeznaczone na wyposażenie kuchni społecznej w powstającej Kuźni Społecznej. Podczas wydarzenia prezentowaliśmy projekt dofinansowany z Funduszy Unijnych: „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banku Żywności w Olsztynie”.

Dziękujemy serdecznie Rotary Club Olsztyn za zorganizowanie (już po raz czternasty) tej niezwykłej imprezy. Za pomoc w przygotowaniu i serwowaniu smacznych gofrów dziękujemy uczniom i pedagogom z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Pracując cały dzień w upale, z uśmiechem i pozytywną energią częstowali naszych darczyńców goframi. Młodzi kucharze zasłużyli na duże brawa! Podziękowania należą się też wszystkim naszym darczyńcom. Do zobaczenia w Kuźni Społecznej!

17 maja 2019

Młodzi a rynek pracy, czyli konferencja New Education Forum

Inauguracja projektu „FOLM – Z natury do rynku pracy” i dyskusje o innowacyjnym modelu kształcenia. 15 maja w Kuźni Społecznej w Olsztynie odbyła się konferencja New Education Forum. Zaproszeni prelegenci... czytaj dalej

8 maja 2019

O szkolnictwie i innowacyjnym modelu kształcenia

Inauguracja projektu „FOLM – Z natury do rynku pracy” i dyskusje o innowacyjnym modelu kształcenia Czy skutecznie i właściwie przygotowujemy młodzież do wejścia na rynek pracy? Jak robią to inni za... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności