Bank Żywności w Olsztynie na Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla
Kiermasz produktów żywnościowych wytwarzanych naturalnymi metodami, konkursy na najlepszą potrawę regionalną, jak też pokazy przygotowywania i degustacje wykwintnych dań – to wszystko już 25 sierpnia 2019 na Rynku Starego Miasta w Olsztynie, podczas Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Przy takim wydarzeniu nie może zabraknąć stoiska Banku Żywności w Olsztynie!
Już niedługo olsztyński Rynek Starego Miasta zapełni się zapachami, pochodzącymi od pyszności, jakie wytworzą na oczach gości kulinarni specjaliści z różnych zakątków Warmii, Mazur i Powiśla. Przybyli smakosze będą mogli spróbować m.in. krupniku, marcepanów i klopsów królewieckich, babki ziemniaczanej, drożdżowych racuchów czy pączków. Na najmłodszych łasuchów czeka nie lada niespodzianka w postaci degustacji lodów, wyprodukowanych z naturalnych składników. Na zakończenie Festiwalu odbędzie się pokaz sztuki wędliniarskiej.
Niebywałą atrakcją wydarzenia będzie z pewnością wizyta znanego kucharza, autora i prezentera telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej – Karola Okrasy, który przygotuje plince z pomoćką i wędzonym pstrągiem oraz sandacza marynowanego z miodową, domową musztardą z gruszek. Pysznie się zapowiada! 🙂
Na Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla odbędzie się też Festyn Pszczoły i Miód, czyli pokazy wirowania miodu i opowieści o pszczołach. Przybyli goście będą mogli zwiedzić wystawę uli i sprzętu pszczelarskiego, jak też kupić na kiermaszu produktów pszczelarskich miód i jego wytwory.
Ponadto na Festiwalu kiermasz produktów żywnościowych, wytwarzanych metodami rzemieślniczymi oraz sprzedaż rękodzieła. Będzie też stoisko Banku Żywności w Olsztynie, a na nim garść informacji o zdrowym żywieniu z wykorzystaniem zero waste oraz gry i zabawy dla najmłodszych! Wszystko to na placyku w okolicach Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej.
O oprawę muzyczną zadba Ania Broda z zespołem.
Serdecznie zapraszamy!