Wytrawna tarta w stylu zero waste!
W tym miesiącu Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, proponuje Wam przepis na tartę.
– Atutem proponowanej tarty jest jej baza w postaci spodu z kruchego ciasta oraz masa śmietanowo-jajeczna. Resztę wypełnienia ogranicza tylko nasza wyobraźnia i lodówka – zachęca Maja Świtkowska.
Do przygotowania będą nam potrzebne:
I. składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- ok. łyżeczki soli
- 1 jajko
II. składniki na nadzienie:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- sól, pieprz, ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, papryka itp.
- kukurydza, czerwona papryka, czerwona cebula, groszek, ser żółty, wędlina itp.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny, usypując wzgórek (możemy również zagnieść ciasto za pomocą miksera). Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól oraz jajko. Zagarniamy palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko łączymy składniki w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę (możemy też schować je na 30 minut do zamrażarki). Formę na tartę o średnicy 24 -28 cm dokładnie smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Przekładamy je do formy i wykładamy nim dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na pół godziny do czasu, aż ciasto się schłodzi i zesztywnieje. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypujemy suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni tarty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, następnie zdejmujemy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor. Następnie wyjmujemy formy z piekarnika.
Do miski wlewamy 250 ml śmietanki 30% i dodajemy jajka, ew. starty ser, jeśli lubimy. Następnie doprawiamy solą, zmielonym czarnym pieprzem, ziołami i papryką. Roztrzepujemy widelcem lub rózgą na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na upieczony spód wykładamy dodatki — np. wędlinę i paprykę pokrojone w dużą kostkę, groszek, kukurydzę. Całość zalewamy masą z jajek i sera. Pieczemy przez około 25 minut, aż masa serowa się zetnie.
Smacznego!