8 grudnia 2022

Prezes Banku: lepiej dwa razy dołożyć niż raz wyrzucić

– Uważam, że nigdzie na świecie nie powinno być tak, że kogoś nie stać na podstawowe rzeczy zaspokajające jego egzystencję. A żywność jest jedną z takich rzeczy – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Marek Borowski, prezes naszego Banku, udzielił wywiadu miesięcznikowi „Pozarządowiec”. W rozmowie poruszył wątki historyczne, cofając się od 23 lata do czasu, gdy powstawał Bank.

– Na początku działalności Banku trudno nam było przebijać się z komunikatem dotyczącym niemarnowania żywności. Gdy rozmawiałem o tym problemie z kierownictwem sieci handlowych, to traktowany byłem jako osoba, która chciałaby zakłócić lub ograniczyć sprzedaż, bo sieci wychodziły z założenia, że liczy się przede wszystkim handel. A co dalej się stanie z tą żywnością? To już nie miało znaczenia. Po kilku latach mówienia o tym problemie, jako jedni z pierwszych, którzy zrozumieli, że to ważna kwestia, byli przedstawiciele Tesco oraz Piotra i Pawła – mówi Marek Borowski.

W wywiadzie możecie dowiedzieć się także, jak rozwijał się Bank, co osiągnęliśmy, jakie wyzwania przed nami stoją. Znajdziecie tam też kilka porad odnośnie niemarnowania żywności. Całość wywiadu tutaj.

Zachęcamy do lektury!

16 maja 2024

Spotkaj się z nami w Elblągu i weź udział w projekcie!

21 maja 2024 roku zapraszamy do Domu do Cisem w Elblągu (ul. Stawidłowa 3) na spotkanie informacyjne prezentujące dwa nasze projekty.  Bank Żywności w Olsztynie oraz Stowarzyszenie ESWIP w Elblągu od wielu lat... czytaj dalej

10 maja 2024

Zdobądź ponad 60 tys. zł na utworzenie stanowiska pracy!

Weź udział w projekcie „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej”, którego celem jest stworzenie 248 miejsc pracy w Olsztynie i powiatach: olsztyńskim, mrągowskim, kętrzyńskim, lidzbarskim i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności