Przyrządź szakszukę! Czyli kawałek Bliskiego Wschodu na śniadanie
Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, zachęca Was do małego eksperymentu w kuchni i przyrządzenia szakszuki – to dobry pomysł na ciepłe i aromatyczne śniadanie w sam raz na chłodne jesienne i zimowe poranki.
Składniki:
- 2 pomidory (można użyć też 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki)
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili
- dwa jajka
- do podania: świeża bazylia, ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Na niewielką patelnię (około 20 cm średnicy) wkładamy masło lub wlewamy oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażamy. Pomidory wykładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Wszystko mieszamy i intensywnie smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty już bez mieszania (jeśli będziemy mieszać, zrobi się przecier). Do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka, doprawiamy solą. Przykrywamy wszystko i gotujemy przez około trzy minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Szakszukę podajemy ze świeżą bazylią i ulubionym pieczywem.