3 listopada 2022

Przyrządź szakszukę! Czyli kawałek Bliskiego Wschodu na śniadanie

Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, zachęca Was do małego eksperymentu w kuchni i przyrządzenia szakszuki – to dobry pomysł na ciepłe i aromatyczne śniadanie w sam raz na chłodne jesienne i zimowe poranki.

Składniki:

  • 2 pomidory (można użyć też 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki)
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili
  • dwa jajka
  • do podania: świeża bazylia, ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Na niewielką patelnię (około 20 cm średnicy) wkładamy masło lub wlewamy oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażamy. Pomidory wykładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Wszystko mieszamy i intensywnie smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty już bez mieszania (jeśli będziemy mieszać, zrobi się przecier). Do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka, doprawiamy solą. Przykrywamy wszystko i gotujemy przez około trzy minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Szakszukę podajemy ze świeżą bazylią i ulubionym pieczywem.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności