24 października 2022

Pobierz bezpłatny niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste

Światowy Dzień Żywności jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności, które, jak zwykle w tym okresie, publikują specjalny raport, dotyczący swojej działalności. Przy okazji powstały dwa dokumenty — niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste.

Raport podsumowujący ostatni rok działalności Banków przedstawiono podczas konferencji w Warszawie, której partnerem strategicznym był Lidl Polska.

Konflikt w Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Autorzy opracowania zaprezentowali  szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa żywności w Polsce.

W trakcie konferencji i prezentacji głównych wniosków raportu odbyły się specjalne panele tematyczne, podczas których przedstawiono rady, jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcono finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Był on też uzupełnieniem dokumentu, w którym możemy znaleźć m.in. odpowiedzi na pytania: czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia lub, czy wprowadzenie kilku określonych sposobów może ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy?

Drugi panel dotknął kwestii filozofii zero waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przyczynia się do ochrony środowiska. Podczas dyskusji poruszono kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie wydając pieniędzy na dostawy. Szczegóły można znaleźć w niezbędniku kryzysowym.


Raport FPBŻ

Niezbędnik Kryzysowy

Raport Zero Waste

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności