Pobierz bezpłatny niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste
Światowy Dzień Żywności jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności, które, jak zwykle w tym okresie, publikują specjalny raport, dotyczący swojej działalności. Przy okazji powstały dwa dokumenty — niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste.
Raport podsumowujący ostatni rok działalności Banków przedstawiono podczas konferencji w Warszawie, której partnerem strategicznym był Lidl Polska.
Konflikt w Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Autorzy opracowania zaprezentowali szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa żywności w Polsce.
W trakcie konferencji i prezentacji głównych wniosków raportu odbyły się specjalne panele tematyczne, podczas których przedstawiono rady, jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcono finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Był on też uzupełnieniem dokumentu, w którym możemy znaleźć m.in. odpowiedzi na pytania: czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia lub, czy wprowadzenie kilku określonych sposobów może ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy?
Drugi panel dotknął kwestii filozofii zero waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przyczynia się do ochrony środowiska. Podczas dyskusji poruszono kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie wydając pieniędzy na dostawy. Szczegóły można znaleźć w niezbędniku kryzysowym.