Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik
Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik.
Składniki:
- 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- szklanka pokrojonych bakalii
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i dodajemy bakalie. Odstawić wszystko na godzinę. Po godzinie do jabłek wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/papierem do pieczenia. Piec ok. 40-60 min (do suchego patyczka) w średnio rozgrzanym piekarniku. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!