26 września 2022

Bankowe obchody Światowego Dnia Żywności 2022. Będzie się działo!

Obchody Światowego Dnia Żywności przypadają corocznie na 16 października, ale my w tym roku postanowiliśmy świętować niemal cały miesiąc! Już 30 września zaprosimy do Banku młodzież szkół podstawowych, a to dopiero początek atrakcji!

Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (International Day of Awareness of Food Loss and Waste), dlatego też 30 września chcemy się spotkać z młodzieżą ze szkół podstawowych nr 13 i 14 w Olsztynie, aby podzielić się z nią wiedzą o niemarnowaniu żywności. Edukacji w tej kwestii nigdy dość, bo fakty są bezlitosne. Z badań FAO wynika, że do śmieci wyrzucamy 1/3 żywności przeznaczonej do spożycia. To 1,3 mld ton, z czego 100 mln ton wyrzuca się w Europie! W praktyce oznacza to, że każdy mieszkaniec kontynentu marnuje rocznie blisko 175 kg jedzenia o wartości 600 zł. W ciąg roku, czteroosobowa rodzina, traci w ten sposób 2400 zł.

W Polsce na różnych etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności.  Najwięcej marnują jej konsumenci, bo aż 60%, czyli blisko 3 mln ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Dlatego tak ważna jest edukacja najmłodszych, bo to oni wkrótce będą podejmować świadome decyzje zakupowe i konsumpcyjne.

Nie chcemy jednak tego dnia przynudzać i obchody będą miały interaktywny charakter w formie warsztatów i prelekcji edukacyjnych. W programie znajdą się:

WARSZTAT KUKLINARNY ZERO WASTE – pokażemy, że w kuchni można wyczarować wszystko, nie marnując przy tym grama żywności. Czerstwy chleb? Nieatrakcyjna wizualnie papryka? I co z tego! Gotowanie i smakowanie pod okiem szefa kuchni Macieja Maciejewskiego.


ŻYWIENIE OD KUCHNI – pokaz przygotowany przez studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, podczas którego zostaną przedstawione procesy zachodzące w żywności tj. zmiana barwy, utlenianie oraz procesy enzymatyczne. Pokaz przybliży, jak czynniki środowiskowe wpływają na zmiany zachodzące w żywności oraz da odpowiedź na pytanie, jak zapobiegać utracie związków bioaktywnych.


WYPRAWA W KUCHENNY MIKROŚWIAT – gra edukacyjna przygotowana przez Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon. Prowadzi przez cztery typy zagadek – sensoryczną, geograficzną, botaniczną oraz detektywistyczną. Poprawne rozwiązanie zagadek pozwala otrzymać dostęp do mikroskopowego świata roślin wykorzystywanych w kuchni (m.in. kawa arabska, herbata chińska, kakaowiec właściwy, wanilia płaskolistna, migdałowiec pospolity, kardamon malabarski, imbir lekarski, pieprz czarny).


FOOD SAFETY & WASTE QUIZ

Quiz z wykorzystaniem bezpłatnej aplikacji Kahoot! na temat skali marnowania żywności. W czasie zabawy uczestnicy dowiedzą się, jak bezpiecznie obchodzić się z żywnością oraz jak ją prawidłowo przechowywać. Quiz testowaliśmy rok temu – oprócz solidnej dawki wiedzy, jest sporo zabawy i rywalizacji.


Oprócz tego swoje stanowisko będzie miała firma KOMA sp. z.o.o, która przypomni wszystkim zasady selektywnej zbiórki odpadów.


To jednak nie koniec atrakcji, bo 20 października spotkamy się z przedstawicielami regionalnych samorządów i firm. Podsumujemy dotychczasową współpracę w kwestii niemarnowania żywności, a samorządom, które jeszcze jej z nami nie podjęły, będziemy pokazywać korzyści płynące ze współdziałania. Obchody Światowego Dnia Żywności zamknie kolejne spotkanie z młodzieżą, które odbędzie się 27 października. O jego szczegółach będziemy Was informować!

 

 

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności