19 września 2022

Wiemy, jak poprawić życie w mieście

Wielkimi krokami zbliża się finał projektu „Społeczności nie marnują”. Opracujemy w nim rekomendacje dla samorządu, dotyczące proekologicznych rozwiązań i działań, które warto zastosować w Olsztynie.

„Społeczności nie marnują” to projekt realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności, która zaprosiła do jego udziału banki żywności z Olsztyna, Ciechanowa, Kielc, Piły i Warszawy.

Podstawowym założeniem projektu jest promocja idei zero waste na szczeblu lokalnym poprzez zaangażowanie kilku grup społecznych, których zadaniem jest opracowanie rozwiązań ograniczających skalę marnowania zasobów oraz zbudowanie dialogu z samorządami na rzecz uwzględnienia tego typu działań w politykach publicznych.

Do prac zaprosiliśmy członków Spółdzielni Humanus, Polskiego Stowarzyszenie Diabetyków Koło Miejsko – Powiatowe w Olsztynie, słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz młodzież licealną i akademicką.

Do tej pory pracowaliśmy w grupach, ale przyszedł czas na spotkanie w większym gronie i omówienie rozwiązań i rekomendacji, które wymyśliły grupy. Podczas dyskusji ścierały się różne pomysły i wizje. Na liście rekomendacji znalazły się m.in. sugestie:

  • Ustawienie lodówek społecznych w każdej dzielnicy.
  • Zakładanie ogródków deszczowych na dachach o dużych powierzaniach, co pozwoli na odprowadzanie wody do gleby, a nie do studzienek ściekowych i na chodniki.
  • Tworzenie i promowanie wydarzeń miejskich wokół świąt ekologicznych np. Światowy Dzień Ziemi.
  • Uruchomienie sklepu społecznego, wspierającego lokalne przedsiębiorstwa społeczne i rękodzielników.

Pełna lista rekomendacji zostanie opracowana pod koniec września, a potem wręczona władzom Olsztyna.

 


 

Celem projektu jest zaangażowanie mieszkanek i mieszkańców Olsztyna w tworzenie lokalnych polityk samorządu uwzględniających ideę zero waste.

Projekt jest realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności