Wielki finał projektu „Like a Chef”
16 kobiet z Ukrainy zakończyło dwumiesięczny kurs kulinarny „Like a Chef”. Teraz będziemy trzymać kciuki za to, aby znalazły pracę w gastronomii.
160-godzinny kurs, sfinansowany przez Electrolux Food Foundation, był prowadzony pod okiem trzech szefów kuchni – Macieja Maciejewskiego, Przemysława Hulewskiego i Mateusza Soćko. Wymagające szkolenie zawierało zagadnienia teoretyczne – m.in. podstawy systemu HACAP, zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i ochrony przeciwpożarowej oraz pierwszej pomocy – oraz wprowadzenie do idei zero waste w kuchni oraz kwestii dotyczących racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni.
Następnie uczestniczki kursu przygotowywały dania z różnych typów mięs, ryb, owoców morza. Uczyły się, jak przygotować wywary, sosy i marynaty, śniadania standardowe, ale także wegetariańskie i wegańskie oraz zupy. W nauce stosowano różne techniki kulinarne: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, konfitowanie, sous vide. Nie zabrakło deserów i nauki dekorowania przygotowanych dań.
Dodatkowo zapewniono uchodźczyniom naukę języka polskiego, z naciskiem na zagadnienia gastronomiczne i kulinarne. W czasie nauki uczestniczki mogły także oddać swoje dzieci pod opiekę organizatorów kursu.
Każde szkolenie dobiega jednak końca. Jego zwieńczeniem był uroczysty lunch prasowy, w którym wzięli udział także przedstawiciele samorządu i zaprzyjaźnionych firm. Uroczystość uświetnili swoją obecnością: Krzysztof Kuriata, dyrektor wydziału bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego, Ewa Kaliszuk, wiceprezydent Olsztyna, Joanna Glezman, pełnomocnik marszałka ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi, Łukasz Kujawa, prezes zarządu Falken Trade i Adrian Kwiatkowski, dyrektor ds. marketingu Falken Trade. Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, podkreślał jednak, że w organizacji wsparcia – nie tylko przy projekcie Like a Chef – wzięło udział kilkadziesiąt większych i mniejszych firm oraz dystrybutorów i producentów żywności, takich jak Piekarnia Dąbkowski, którzy dostarczali rozmaite produkty, urządzenia i żywność. Dary ten przekazywaliśmy uchodźcom lub wysyłaliśmy do Ukrainy. Część z nich była wykorzystywana przy codziennej opiece nad uchodźcami mieszkającymi w Hostelu Kuźnia.
Z kolei Dominika Kosman, head od communication Electrolux Poland, podkreślała, że współpraca z naszym bankiem ma już długą historię. Realizowaliśmy wspólne projekty, a firma wyposażyła kuchnię warsztatową Kuźni Społecznej w sprzęt AGD. Szefowa komunikacji w Electrolux Poland mówiła także o tym, że projekt „Like a Chef” realizowany w Olsztynie był także realizowany w Afryce, Ameryce Południowej i innych krajach europejskich.
Zakończenie pozostawiono creme de la creme całej uroczystości, czyli prezentację umiejętności kulinarnych 16 uczestniczek kursu. Wśród podanych dań znalazły się takie smakowitości:
- Trójkąty z ciasta filo z salsą podane na sosie cytrynowym
- Rolada z kurczaka faszerowana fasolką konserwową, omletem pietruszkowym i suszonymi pomidorami. Podana z puree z groszku na sałacie z sosem wiśniowym
- Polędwiczka z indyka, pieczona w boczku. Podana z sosem ziołowym i glazurowaną marchewką
- Sandacz smażony saute, podany w sosie kurkowym
- Rosti ziemniaczane z pietruszką
- Ryż po azjatycku
- Sałata z warzywami z pietruszkowym sosem winegret
- Surówka z kapustą czerwonej z orzechami włoskimi i groszkiem
- Tiramisu
Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie:
Nasuwa mi się taka refleksja, że najważniejsza rzecz, która wypłynęła przy okazji tego kursu, fakt, że jego uczestniczki poczuły się wzmocnione, silniej zaaklimatyzowały się w Polsce i choć na chwilę zapomniały o tym, co dzieje się w Ukrainie. Poczuły, że mogą tutaj liczyć na pomoc, nie są same i, oby, odnalazły się na naszym rynku pracy. W prywatnych rozmowach potwierdzały, że przyjechały tu spięte, nie widziały czego oczekiwać na kursie i czy sobie poradzą. Szkolenie pozwoliło im otworzyć siebie, jak i otworzyć na nowe doznania kulinarne. Jedna z uczestniczek mówiła, że podczas gotowania stawiała przede wszystkim na szybkość przygotowania posiłku i łatwość jego przygotowania. Teraz zobaczyła, że żywność może inspirować, a kuchnia oferuje duża przestrzeń do eksperymentów.