Cynamonowe ciasteczka dla fanów cynamonu i płatków Ciniminis
Jak co miesiąc proponujemy Wam przepis – tym razem na coś słodkiego – przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę naszej kuchni warsztatowej.
Do przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:
- 375 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g cukru
- 230 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko (pozostałe białko można zamrozić i wykorzystać później robiąc np. bezę, czy lukier królewski)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra/dół). Mieszamy cukier z cynamonem i tak przygotowaną posypkę przesypujemy na płaski talerz.
Z gotowego ciasta formujemy kulki zbliżone wielkością do piłeczki do ping ponga i obtaczamy je w posypce, a następnie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w odstępie (nawet ok. 8 cm) i pieczemy przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy blaszkę na kolejne 10 min., by ciastka lekko przestygły, a następnie przekładamy je na kratkę, żeby wystygły całkowicie.