26 maja 2022

Owocowe placuszki na śniadanie 

Szukacie inspiracji na coś pysznego? Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej naszej Kuźni Społecznej podsuwa Wam pomysł na placuszki owocowe.
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru * 200 ml mleka/ kefiru.
  •  2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 250 g owoców (u mnie mrożona czerwona porzeczka, wykorzystajcie najlepiej te, które kryją się w otchłani zamrażalnika. Zwłaszcza, że za chwilę rusza sezon owocowy 2022😉)
  • masło do smażenia
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i wanilię. W kubku mieszamy jajka i mleko. Mieszankę dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta bez grudek. Delikatnie dodajemy owoce i mieszamy. Masło rozgrzewamy na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu, aż brzegi się zetną. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około dwie minuty. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności