Goście z EIT FOOD w Banku
Spotkaliśmy się z przedstawicielami sieci EIT Food, europejskiej organizacji, która na co dzień działa na rzecz innowacyjności w sektorze rolno-spożywczym. EIT FOOD zajmuje się także zwiększaniem świadomości w kwestii myślenia o żywności, jako ograniczonym zasobie.
Spotkanie miało charakter roboczy, zastanawialiśmy się, jakie projekty możemy wspólnie zrealizować, rysowaliśmy plany na przyszłość. Dyskutowaliśmy na temat rozwiązań, które mogą wesprzeć naszych przyjaciół z Ukrainy.
Nasz Bank od października 2019 roku należy do sieci EIT Food. Wspólnotę tworzy 92 partnerów z 21 państw. Wśród nich są przedsiębiorstwa, uczelnie wyższe, m.in. Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet w Helsinkach, Siemens, Danone. Z Polski do sieci należą dwie jednostki naukowe (Uniwersytet Warszawski, Instytut Rozrodu Zwierząt, Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie) oraz firma z branży spożywczej – Maspex.
Sieć partnerów EIT Food wspiera mieszkańców Unii Europejskiej w staraniach umożliwiających dostęp w przystępnych cenach do zdrowej żywności. Działania te wzmocnione są poprzez edukację i szkolenia w tym zakresie.
EIT Food stymuluje również poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, których celem jest opracowanie m.in. budowy cyfrowej sieci dostaw żywności między konsumentami a przemysłem na zasadach równego partnerstwa.
W ramach EIT Food zrealizowaliśmy m.in. Światowy Dzień Żywności czy projekt Food Science Class. Edukujemy również młodzież, ucząc ją zrównoważonej konsumpcji czy zdrowych nawyków żywieniowych.