25 marca 2022

Przepis na barszcz ukraiński od naszych gości!

Od pierwszych dni wojny w Ukrainie gościmy w hostelu Kuźni Społecznej uchodźców, którzy przygotowują dania i dzielą się swoją wiedzą kulinarną z załogą naszej restauracji. Dziś nasi goście proponują Wam przepis na narodowe danie – barszcz ukraiński!

I etapie smażymy żeberka wieprzowe (około 500-600 gramów) na suchej patelni, żeby puściły soki. Dodajemy 150 gramów fasoli i wszystko razem gotujemy.

II etap: Dolewamy sześć litrów wody i dodajemy 4-5 ziemniaków.

III etap: Kroimy jedną cebulę i jedną marchewkę. Smażymy na oleju roślinnym i dodajemy do garnka.

IV etap: Na dużej tarce ścieramy 3-4 buraki czerwone. Smażymy je na oleju roślinnym, dodając po  trzy łyżeczki octu i cukru. Wszystko dodajemy do garnka.

V etap: Kroimy świeżą kapustę (200-300 gramów). Dodajemy do garnka.

VI etap: Smażymy na patelni jedną drobno posiekaną paprykę i wrzucamy do zupy.

VII etap: dodajemy liść laurowy, sól i pieprz wedle uznania. Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu. Można doprawić 4-5 ząbkami czosnku, ale dorzucamy go do niegotujących się składników. Możemy dodać również koperek i pietruszkę.

VIII etap: przy podawaniu barszczu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności