24 marca 2022

Rozpoczęliśmy współpracę z Małopolskim Centrum Nauki Cogiteon

Wzajemna inspiracja, wsparcie eksperckie, pomoc w organizacji Laboratorium Smaków, a w przyszłości także wspólne edukacyjne i badawcze projekty – to główne założenia współpracy, którą rozpoczęliśmy z nową placówką edukacyjną na mapie Polski.

Nowo budowane Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon swoimi założeniami ma przypominać warszawskie Centrum Nauki Kopernik. Na czterohektarowym terenie w Krakowie powstaje obiekt o powierzchni około 14 tys. m. kw. Wewnątrz znajdzie się miejsce dla nowoczesnej i interaktywnej ekspozycji stałej „Człowiek i jego marzenia”, a także przestrzeń dla wystaw czasowych, sale do pokazów naukowych oraz specjalistyczne laboratoria i pracownie. Obiekt, budowany kosztem 242 mln złotych (m.in. dzięki dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej), ma zostać oddany do użytku w 2023 roku.

W budynku twórcy Cogiteonu zaplanowali powstanie Laboratorium Smaków o powierzchni prawie 140 m. kw., w którym będzie można realizować zajęcia z dziedzin biologicznych, fizycznych, chemicznych, a także zajęcia kulinarne. Idea, która przyświeca laboratorium, sprawiła, że specjaliści z Krakowa, zgłosili się do nas, wiedząc, że podobne zagadnienia realizujemy w Banku oraz w kuchniach warsztatowych Kuźni Społecznej.

 – Spotkaliśmy się z przedstawicielami Centrum, którzy chcieli poznać nasze doświadczenia w kontekście edukacji żywieniowej oraz to, w jaki sposób rozwiązaliśmy zagadnienia techniczne, organizacyjne i kwestie sanitarne mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka biura innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Już na początku pomogliśmy rozwiać kilka wątpliwości. Spotkanie zaowocowało podpisaniem porozumienia, które będzie podstawą do zdecydowanie szerszej współpracy w kolejnych latach. Mam nadzieję, że już niebawem wspólnie z ekspertami Cogiteonu będziemy edukować i inspirować mieszkańców nie tylko Olsztyna, ale też Krakowa i okolic.

Współpraca między Bankiem a Centrum rozpoczęła się od wsparcia, wymiany doświadczeń i dobrych praktyk. Przedstawiciele Centrum zainteresowani są wykorzystaniem wiedzy naszych pracowników oraz wspólnym tworzeniem wystaw, wydarzeń, programów edukacyjnych czy scenariuszy lekcji. W planach jest również przygotowanie międzyregionalnych projektów, w szczególności tych związanych z żywnością, żywieniem, niemarnowaniem żywności oraz w zakresie zrównoważonej konsumpcji i zielonej ekonomii.

Centrum, które jeszcze nie ma swojej siedziby, już działa. Prowadzi zajęcia edukacyjne w małopolskich szkołach, a także publikuje filmy z doświadczeniami naukowymi „Zrób to sam” oraz „Naukowej w podróży” na kanale www.youtube.com/cogiteon.

 

 

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności