24 stycznia 2022

Gotowanie na ekranie w międzynarodowym towarzystwie

W ramach projektu EIT Food Science Class, podczas międzynarodowego Forum Młodzieży, zorganizowaliśmy warsztaty gotowania w stylu zero waste, które poprowadziła Jagna Niedzielska wraz z Tomaszem Zarembą. 

W Forum Młodzieży, które odbyło się w charakterze spotkania online, wzięło udział ponad 30 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii. W finale zaplanowaliśmy „showcooking zero waste”, przeprowadzony przez zaprzyjaźnionych z Bankiem, znanych kucharzy – Jagnę Niedzielską i Tomasza Zarembę.

Kulinarny show nastawiony był na przygotowanie dań, w których maksymalnie wykorzystujemy produkty, np. w tabbouleh znalazła się natka marchwi, a z pora wykorzystano także zieloną część. Kucharze zwrócili uwagę na niedostateczne wykorzystanie warzyw i owoców oraz sezonowość kuchni, a dania przygotowano zgodnie z trendem ograniczania mięsa w diecie. Pokaz był pełen praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania produktów i ograniczenia strat żywności w kuchni.

Food Science Class to projekt finansowany ze środków EIT Food – Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).

18 grudnia 2025

Gotuj, nie wyrzucaj! Darmowy e-book

Ten e-book pokazuje, jak gotować tanio, sensownie i bez marnowania jedzenia. Konkretne przepisy i praktyczne zasady wypracowane podczas warsztatów przez mieszkańców Olsztyna we współpracy z lokalnymi szefami kuchni.... czytaj dalej

17 grudnia 2025

Blisko ludzi i ich codziennych spraw. Działania towarzyszące FEPŻ

Pomoc żywnościowa to dla nas coś więcej niż przekazanie paczki. W ramach działań towarzyszących programowi Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 jesteśmy tam, gdzie potrzebne są rozmowa, wiedza i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności