Gotowanie na ekranie w międzynarodowym towarzystwie
W ramach projektu EIT Food Science Class, podczas międzynarodowego Forum Młodzieży, zorganizowaliśmy warsztaty gotowania w stylu zero waste, które poprowadziła Jagna Niedzielska wraz z Tomaszem Zarembą.
W Forum Młodzieży, które odbyło się w charakterze spotkania online, wzięło udział ponad 30 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii. W finale zaplanowaliśmy „showcooking zero waste”, przeprowadzony przez zaprzyjaźnionych z Bankiem, znanych kucharzy – Jagnę Niedzielską i Tomasza Zarembę.
Kulinarny show nastawiony był na przygotowanie dań, w których maksymalnie wykorzystujemy produkty, np. w tabbouleh znalazła się natka marchwi, a z pora wykorzystano także zieloną część. Kucharze zwrócili uwagę na niedostateczne wykorzystanie warzyw i owoców oraz sezonowość kuchni, a dania przygotowano zgodnie z trendem ograniczania mięsa w diecie. Pokaz był pełen praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania produktów i ograniczenia strat żywności w kuchni.
Food Science Class to projekt finansowany ze środków EIT Food – Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).