20 stycznia 2022 Pomysł na frittatę z ziemniakami!
Jak co miesiąc Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej w naszej Kuźni Społecznej, dzieli się z Wami przepisem na coś pysznego. Tym razem będzie to pomysł na przyrządzenie frittaty z ziemniakami.
Jeśli nagotowaliście zbyt dużo ziemniaków na obiad i nie macie pomysłu, co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Was. Podpowiadamy, co z nimi zrobić. Do przygotowania frittaty potrzebne będą:
- ugotowane ziemniaki
- jajko (jedno na dwa ziemniaki)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło/ oliwa do smażenia
opcjonalnie:
- papryka, pomidory, cukinia – w zależności co mamy w domu i co lubimy
- wędlina, ser
Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy widelcem z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli dodajemy warzywa, ser czy wędlinę kroimy je wg upodobania – w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. dodajemy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, i ew. warzywa oraz wędlinę i ser . Zalewamy masą jajeczną. Smażymy do momentu aż zetną się jajka. Możemy na kilka minut przykryć patelnię pokrywką. Gdy masa jest już ścięta (przypomina omlet), delikatnie przewracamy na drugą stronę (możemy do tego użyć płaskiego talerza, deski do krojenia lub blaszki z okrągłej formy do ciasta). Gotową frittatę przekładamy delikatnie na talerz, posypujemy szczypiorkiem i jemy na ciepło.