4 stycznia 2022

W regionie coraz więcej ludzi odbiera pomoc żywnościową

W 2021 roku wsparliśmy żywnością więcej osób niż w 2020 roku. Oznacza to, że sytuacja materialna społeczeństwa na Warmii i Mazurach cały czas się pogarsza.

Główną osią działalności naszego Banku jest pomoc żywnościowa oraz ratowanie żywności przed zmarnowaniem. W 2020 roku przekazaliśmy potrzebującym 2700 ton żywności o wartości 14,3 mln złotych, w ubiegłym 2838 ton, o wartości niemal 17 milionów złotych. Łącznie objęliśmy pomocą 75 tys. osób. To o 9 tysięcy osób więcej niż w 2020 roku. – Na podstawie tych danych widzimy, że społeczeństwo ubożeje, co spowodowane jest rosnącymi cenami i utratą wartości pieniądza – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – W dodatku zmniejszyła się liczba organizacji pozarządowych, które w naszym imieniu dystrybuowały żywność. A to oznacza, że w tych organizacjach, które dalej z nami współpracują, przybywa osób, którym trzeba pomóc.

W 2021 roku uratowaliśmy przed zmarnowaniem 687 ton żywności (o 32 tony więcej niż w 2020), która bez naszej interwencji trafiłaby do kosza. To produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia, pozyskiwane z sieci handlowych, od producentów i hurtowników. Teoretycznie tej żywności powinno być więcej, bo w 2019 roku weszła w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która nakłada na sklepy o powierzchni powyżej 400 m2 obowiązek oddawania żywności, w praktyce okazało się, że wzrost jest niewielki. Ale to powinno cieszyć. – Z tych danych wynika, że sieci handlowe podejmują coraz częściej działania, aby marnować jak najmniej, bo chodzi przede wszystkim o racjonalne gospodarowanie żywnością, a nie pozyskiwanie przez nas większej liczby żywności z tego źródła – tłumaczy Marek Borowski. – Wiemy, że sklepy usprawniły swoje procedury zamówień, czy wprowadziły przeceny. Takie sieci, jak Lidl, Biedronka czy Kaufland przed wprowadzeniem ustawy nie prowadziły sprzedaży produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia w cenach promocyjnych. Teraz to robią.

W tym roku zapisy Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zaczną także obowiązywać sklepy powyżej 250 m2. Oznacza to, że prawdopodobnie zwiększy się tonaż żywności ratowanej przez Bank.

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności