Święta na słodko? Zrób blok czekoladowy
Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc Maja Świtkowska, menedżerka naszej Kuchni Warsztatowej, działającej przy Kuźni Społecznej, ma dla Was pomysł na coś słodkiego. W sam raz na świąteczne lenistwo. Łapcie przepis na blok czekoladowy!
Składniki:
- Kostka margaryny (250 g)
- 3/4 szklanki cukru
- Mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki kakao
- 3 szklanki mleka w proszku
- 3 paczki herbatników
- ulubione bakalie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz wodę. Delikatnie mieszamy. Gdy całość się zagotuje dodajemy kakao i mieszamy. Czekamy, aż masa ponownie się zagotuje. Odstawiamy garnek na ok. 5 min. Następnie do masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Ponownie mieszamy. Formę do keksu smarujemy odrobiną oleju, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę z garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wkładamy formę do lodówki, w której przechowujemy blok.