10 grudnia 2021

Otwarci na integrację – finał projektu

Warsztaty kulinarne z savoir-vivre, wyjście do Olsztyńskiego Teatru Lalek zwieńczyły projekt „Otwarci na integrację”, w ramach którego zorganizowaliśmy szereg aktywności dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.

Wybuchy śmiechu, gorączkowe oczekiwanie na prezent, ale przede wszystkim dobra zabawa – tak wyglądał miniony weekend dla kilku rodzin z Olsztyna i Dobrego Miasta, które wzięły udział w naszym projekcie. Osoby z niepełnosprawnościami, wraz ze swoimi rodzinami, spotkały się podczas warsztatów kulinarnych w stylu zero waste, które poprowadził kucharz Maciej Maciejewski. Uczestnicy projektu wzięli też udział w warsztatach z savoir-vivre, poprowadzonych przez Aleksandrę Chodorowską, trenerkę z naszego Banku.

Jednak największą atrakcją było wyjście do Olsztyńskiego Teatru Lalek na spektakl „Doktor Proktor i niemal ostatnie święta” (dziękujemy Teatrowi za niższe ceny biletów!), a potem spotkanie ze Świętym Mikołajem (tutaj ukłony dla sieci Auchan za podarowanie paczek ze słodkościami).

Projekt już za nami. W ciągu trzech miesięcy otoczyliśmy wsparciem 20 osób (trzy rodziny z Olsztyna, dwie z Dobrego Miasta), organizując warsztaty: Las w słoiku,  zajęcia integracji sensorycznej, czy aktywności, o których piszemy wyżej.

Opiekę nad grupą sprawowała Aleksandra Chodorowska: – To była najfajniejsza rzecz, jaka mi się przytrafiła do tej pory podczas pracy w Banku – deklaruje trenerka. – Wszystkie osoby z niepełnosprawnościami okazały się bezpośrednimi, spontanicznymi i otwartymi ludźmi. Ważnym aspektem projektu była także integracja rodzin na co dzień opiekujących się osobami z niepełnosprawnościami. Mogły zmienić otoczenie, poznać innych, skonfrontować doświadczenia. Już teraz wiem, że z tych kontaktów zawiązały się głębsze relacje.

 

Zadanie realizowane przy wsparciu finansowym Samorządu Warmińsko-Mazurskiego ze środków PFRON w ramach zadania publicznego, o którym mowa w ART.1 Ustawy z dnia 24.02.2003r. o Działalności Pożytku Publicznego i o Wolontariacie. Nr Umowy ROPS-V.614.6.4.2021.

 

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności