Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na placki ziemniaczane z sosem kurkowym!
Placki ziemniaczane (4-5 porcji):
- 200 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajo
- 1/2 cebuli
- ok. 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, odrobina cukru
Ziemniaki myjemy, jeśli to młode ziemniaki wystarczy tylko wyszczotkować je pod wodą, starsze obieramy. Trzemy na tarce z grubymi oczkami. Odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy i ew mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor po obu stronach.
Śmietanowy sos kurkowy:
- kurki, u mnie ok 50 g.
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 100 ml śmietany 30% lub 36% (jeśli będziecie podgrzewać sos to też dolejcie odrobinę śmietanki, spokojnie, jej ilość z podgrzewaniem się zredukuje – tu Wy decydujecie, jak gęsty sos Wam odpowiada).
- sól, pieprz
- pietruszka, wg uznania
- masło, również wg uznania, ale łyżka to minimum
Kurki myjemy, osuszamy i kroimy. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Kiedy będą miękkie i zeszklone dodajemy kurki. Smażymy ok. 3 -4 min. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Natkę siekamy i dodajemy albo pod koniec gotowania sosu albo na polane sosem placki.