Fiński pieczony naleśnik – pannukakku
Karolina Lewandowska, prowadząca bloga Co pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu skandynawskie słodkości!
Pannukakku, to szybki i prosty pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Delikatny w środku, przyrumieniony na wierzchu. Pyszny na ciepło, ale na zimo równie dobry. Pasują do niego sezonowe owoce oraz jogurt grecki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Roztop dwie łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski nalej dwie szklanki mleka, dodaj dwa jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj. Ciasto będzie bardzo lejące. Takie ma być.
- Piekarnik nagrzej do 220°C
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
- Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.