27 kwietnia 2021

Porozmawiajmy o żywności. Czekają bezpłatne spotkania z naukowcami.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? – między innymi na takie pytania odpowiedzą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN podczas bezpłatnych wykładów i spotkań online, na które już można się rejestrować. 

Jesteś nauczycielem, wykładowcą, a może organizujesz spotkanie branżowe i potrzebujesz eksperta? Nasi partnerzy, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przychodzą z pomocą. Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie i chętnie poprowadzą je podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń.

W portfolio akcji „Science SOS” znaleźć można ofertę spotkań m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzimy, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także, dlaczego na własną rękę nie powinniśmy eliminować glutenu z diety. Weźmiemy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzymy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów, które możemy wybrać, znajdziemy również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie.

Akcja „Science SOS”  odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda, który realizuje również Bank Żywności w Olsztynie. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN: KLIK. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.

 

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności