22 kwietnia 2021

Świętujemy Dzień Ziemi

Zapobieganie marnowaniu żywności jest jednym z elementów naszej misji, który doskonale wpisuje się w działania ochrony środowiska. 

Dzień Ziemi, znany też jako Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Ziemi, jest największym na świecie świętem ekologicznym, obchodzonym od 1970 roku. Jako pierwszy z ideą Dnia Ziemi wystąpił John McConnell na konferencji UNESCO, dotyczącej środowiska naturalnego w 1969 r. W Polsce obchody Dnia Ziemi zostały zapoczątkowane w 1990 roku.

22 kwietnia szczególnie podkreślane i promowane są proekologiczne postawy w społeczeństwie, które mają na celu budowanie wspólnej odpowiedzialności za Ziemię. Działania Banku, w dużej mierze oparte na ratowaniu żywności przed zmarnowaniem, ograniczaniu jej nadprodukcji, doskonale wpisują się w cele tego święta.

Jako pracownicy Banku, równocześnie mieszkańcy Ziemi, postanowiliśmy podzielić się swoimi sposobami na ochronę środowiska.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności