29 marca 2021

Pomysł na słodkości: kruche ciasteczka z powidłami

Macie ochotę na pyszności? Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, proponuje Wam prosty przepis na kruche ciasteczka z powidłami.

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 280 g mąki
  • powidła (śliwkowe)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło ucieramy/miksujemy na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i ponownie ucieramy/miksujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy w folię spożywczą albo woreczek i chłodzimy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy ciastka o grubości około pół centymetra. Wykrawamy szklanką lub foremką kształt. W połowie porcji robimy dziurkę kieliszkiem lub mniejszą foremką i pieczemy 8-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Gdy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy około łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierzch przykładamy ciastko z dziurką, delikatnie dociskamy i odkładamy na kilka minut, by ciastka się skleiły.

Smacznego!

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności