Pomysł na słodkości: kruche ciasteczka z powidłami
Macie ochotę na pyszności? Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, proponuje Wam prosty przepis na kruche ciasteczka z powidłami.
Składniki:
- 170 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 280 g mąki
- powidła (śliwkowe)
- 1 jajko
Przygotowanie:
Masło ucieramy/miksujemy na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i ponownie ucieramy/miksujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy w folię spożywczą albo woreczek i chłodzimy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy ciastka o grubości około pół centymetra. Wykrawamy szklanką lub foremką kształt. W połowie porcji robimy dziurkę kieliszkiem lub mniejszą foremką i pieczemy 8-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Gdy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy około łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierzch przykładamy ciastko z dziurką, delikatnie dociskamy i odkładamy na kilka minut, by ciastka się skleiły.
Smacznego!