Dołączyliśmy do partnerstwa na rzecz zrównoważonego rozwoju
Dołączyliśmy do największych instytucji i firm w kraju, realizujących cele zrównoważonego rozwoju.
W 2015 na forum ONZ 193 państwa przyjęły rezolucję „Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju”. Zdefiniowano w niej nowy model rozwojowy do 2030 r., w tym 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals, SDGs) oraz konkretnych 169 zadań z nimi związanych. Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju to wielowymiarowy plan przekształcania współczesnego świata. Ma on na celu eliminację ubóstwa w każdej postaci oraz realizację innych celów rozwojowych: gospodarczych, środowiskowych, społecznych.
Bank Żywności w Olsztynie dołączył do instytucji i firm w Polsce, które zadeklarowały, że będą realizować poszczególne cele zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy świadomi globalnych wyzwań gospodarczych, społecznych i środowiskowych oraz ich złożoności. Realizując cele SDGs liczmy, że będziemy wywierać pozytywny wpływ na otoczenie i środowisko, kreując nowy wizerunek kraju.
Spośród wszystkich SDGs najbliższe profilowi naszej działalności są poniższe cele:
CEL 1. Walka z ubóstwem
Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:
- zwiększenie aktywizacji osób wykluczonych społecznie m.in. poprzez rozwój sektora ekonomii społecznej;
- poprawa dostępności do usług społecznych (np. wsparcie dla rodzin z dziećmi, opieka nad dziećmi, nad starszymi osobami) i zdrowotnych.
CEL 2. Zero głodu
Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:
- wsparcie przekształceń strukturalnych zapewniających wzrost konkurencyjności rolnictwa, w tym wzrost konkurencyjności gospodarstw rolnych i producentów rolno-spożywczych;
- zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju, przy uwzględnieniu wymogów środowiskowych;
- promocja zdrowego stylu życia wśród dorosłych i dzieci.
CEL 3. Dobre zdrowie i jakość życia
Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:
- zmniejszenie zapadalności na choroby cywilizacyjne i umieralności z ich powodu;
- zwiększenie świadomości zdrowotnej;
- rozwój obszaru e-zdrowie.
CEL 8. Wzrost gospodarczy i godna praca
Bank Żywności w Olsztynie wspiera rozwój przedsiębiorczości w regionie poprzez:
- aktywizację zawodową osób młodych, długotrwale bezrobotnych czy niepełnosprawnych. Jednym z ważniejszych projektów, które aktualnie realizujemy zakłada objęcie wsparciem osoby młode, które z równych przyczyn nie znalazły jeszcze swojego pomysłu na życie zawodowe. Pracujemy z nimi m.in. w ramach międzynarodowego projektu FOLM „Z natury do rynku pracy” metodą innowacyjną, wzorowaną na szkockim modelu aktywizacji zawodowej młodych osób oddalonych od rynku pracy;
- wsparcie firm w początkowej fazie rozwoju oraz startupów, głównie z branży żywnościowej i około-żywnościowej poprzez prowadzenie inkubatora przedsiębiorczości oraz realizację programu akceleracyjnego „Speed Up Your Business”. Przedsiębiorcy z regionu otrzymują od nas indywidualną opiekę Managera Inkubacji, który przez rok współpracuje z przedsiębiorstwem w celu wypracowania lub aktualizacji modelu biznesowego wsparcie ekspertów w zakresie usług marketingowych, promocyjnych, prawnych, księgowych i specjalistycznych, niezbędnych rozwoju innowacyjnego produktu i/lub wprowadzenia go na rynek;
- współpracujemy z młodymi przedsiębiorstwami (przy zaangażowaniu ekspertów) w celu poszukiwania i/lub rozwoju innowacyjności i jakości oferowanych produktów czy usług.
CEL 12. Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:
- zwiększenie wydajności wykorzystania zasobów oraz zmiana podejścia do zasobów polegająca na odejściu od linearnego zagospodarowani, a także zmiana wzorców konsumpcyjnych (rozwój gospodarki o obiegu zamkniętym),
- rozwój rolnictwa ekologicznego.
CEL 17. Partnerstwo na rzecz celów
Działania Banku Żywności w zakresie realizacji celu:
- prowadzimy intensywne działania mające na celu zbudowanie platformy wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk, a także dialogu pomiędzy biznesem, nauką i administracją. Docelowo pragniemy stworzyć HUB będący podmiotem agregującym różnego typu inicjatywy regionalne skoncentrowane wokół branż żywności, zdrowia i rolnictwa, nadając im formę i podmiotowość, zapewniając partnerstwa na wielu poziomach (samorządowym, badawczym, naukowym, rynkowym – biznesowym oraz edukacyjnym). Celem jest przede wszystkim wdrażanie innowacji w branżach: food, health i agro oraz realizacji wspólnych inicjatyw, projektów, przedsięwzięć w zakresie implementacji celów zrównoważonego rozwoju głównie w obszarze żywności i zdrowia, które przyczyniają się do podnoszenia jakości życia;
- działania na rzecz rozwoju gospodarczego i praca nad budowaniem przewag konkurencyjnych gospodarki regionu z poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju.