Pomysł na śniadanie z resztek: grzanki ze szpinakiem
Karolina Lewandowska, autorka bloga Co Pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu śniadanie w stylu zero waste.
Jak stworzyć wyjątkowe weekendowe śniadanie, a przy okazji wykorzystać resztki obiadu z tygodnia? Bardzo prosto! Zapraszam na kolejny przepis, który sprawi, że nic nie zmarnujecie, a pieczywo z tygodnia zyska nowe życie. Oto grzanki ze szpinakiem, fetą i jajkiem sadzonym. Sos szpinakowy w tym przepisie, to nic innego jak pozostałości sosu do makaronu z poprzedniego dnia. Tym samym daję Wam pomysł na to jak wykorzystać każdy inny gęsty sos, który zostanie Wam z obiadu.
Składniki:
- gęsty sos szpinakowy z serem feta lub każdy inny, który zostanie z obiadu
- czerstwe pieczywo
- odrobina tartego sera
- jajko
- szczypior
Jak to zrobić?
Sprawa jest banalna. Pokrój czerstwe pieczywo. Rozsmaruj na nim pozostały sos, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz kilka minut aż grzanki będą gorące i chrupiące. W międzyczasie usmaż jajka sadzone i umieść je na grzankach. Posyp szczypiorkiem. Gotowe! Prawda, że banalne? A do tego nic się nie marnuje!