1 lutego 2021

Pomidorowe pulpeciki z indyka dobre na każdą okazję

Łapcie comiesięczny przepis od zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, poleca w tym miesiącu pomidorowe pulpeciki z indyka, które można wykorzystać do sałatki, na obiad, do pudełka do pracy albo jako fingerfood na weekendowe spotkanie ze znajomymi.  

Do przygotowania około 10 sztuk pulpetów będą potrzebne nam:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub namoczona bułka
  • 2 łyżki pomidorowego pesto (jeśli nie macie pesto, a pomidory są w oleju/zalewie, to 2 łyżki takiej zalewy)
  • 4 suszone pomidory
  • zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Cebulę i czosnek szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy pesto lub olej z zalewy suszonych pomidorów i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż będą miękkie. Suszone pomidory kroimy w paski.

Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy jajko, pokrojone pomidory, zioła, cebulę oraz czosnek, a także kaszę mannę lub namoczoną w mleku bułkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z mięsa pulpeciki i lekko je dociskamy. Pieczemy ok. 20-25 minut (może je też usmażyć na patelni).

W wersji fingerfood formujemy mniejsze pulpeciki lub placuszki i możemy je podawać z sosem czosnkowo – koperkowym lub czosnkowym z ziołami prowansalskimi.

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności