Warsztaty kulinarne online z EIT FOOD
Z sukcesem zakończyliśmy świętowanie Światowego Dnia Żywności z EIT FOOD.
Nie bez kozery piszemy „z sukcesem”, gdyż przeciwności losu kładły nam kłody pod nogi. Ze względu na wprowadzone w ostatniej chwili ograniczenia związane z pandemią koronawirusa musieliśmy podczas pierwszego dnia obchodów przerwać warsztaty. A szkoda, bo odwiedzili nas tego dnia uczniowie z LO I i LO XII oraz podopieczni Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło z Dobrego Miasta. W strefie edukacyjnej na gości czekał pokaz przygotowany przez naukowczynie z IRZiBŻ PAN „Kosmiczna Żywność”. Zebrani mogli dowiedzieć się, czym różni się żywność liofilizowana od suszonej czy jak wybierać produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia. Dociekliwi mogli dowiedzieć się, dlaczego na pokładzie statku kosmicznego nie je się chleba.
Przerwane warsztaty dokończyliśmy jednak w grudniu. I tym razem koronawirus nie odpuszczał, ale postanowiliśmy go ubiec i spotkaliśmy się mieszkańcami Olsztyna podczas kulinarnych warsztatów online. Spotkanie odbyło się w gorącym okresie bożonarodzeniowym, podczas którego często kupujemy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść, więc przygotowaliśmy je w duchu zero waste. W dodatku kucharz Maciej Maciejewski przygotował propozycje wilijnych potraw wege.
Ostatecznie w warsztatach online wzięło udział 160 osób, część z nich nagrodziliśmy upominkami. Wierzymy, że za rok spotkamy się z młodzieżą i mieszkańcami Olsztyna już bez przeszkód. A o tym, że warto świętować razem z nami, możecie przekonać się, oglądając zdjęcia i film z warsztatów.
Warsztaty były częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie. Projekt jest realizowany w 4 krajach UE – w Polsce, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. W Polsce prowadzą go naukowcy z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, eksperci z koncernu spożywczego Maspex Kariera oraz edukatorzy z Bank Żywności w Olsztynie.