6 listopada 2020

Rabanadas – pomysł na śniadanie w stylu zero waste

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania rabanadasu! 

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Gości często na naszej stronie. Tym razem proponuje przepis na tosty rabanabas – portugalskie śniadanie, które może być podpowiedzią na starsze pieczywo, czyli taki pomysł na śniadanie zerowaste/lesswaste.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • bagietka/czerstwe pieczywo
  • jajko
  • szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • masło/oliwa
Cynamon mieszamy z cukrem (proporcje 1:2). Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie moczymy pieczywo, o grubości 1-2 cm, w mieszance jajka i mleka. Następnie smażymy z obu stron aż się zarumieni. Gotowe grzanki przekładamy na talerz i obficie posypujemy cynamonem z cukrem.
Smacznego!
26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności