7 października 2020

Przepis w stylu zero waste: sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, po raz kolejny dzieli się swoim przepisem. Dziś polecamy Wam sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką w stylu zero waste.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • rzodkiewki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/ skyru
  • łyżka majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube kostki, rzodkiewki w ćwiartki i przekładamy do miski. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy sól oraz pieprz a także posiekany koperek. Całość mieszamy i czekamy kilka minut, by smaki się lekko przegryzły.

** Protip: Jeśli macie problem z rzodkiewkami i szybko Wam „więdną” umyjcie je, oberwijcie liście (można z nich zrobić np. pesto). Do słoiczka lub woreczka strunowego nalejcie zimnej wody i włóżcie rzodkiewki do środka i dokładnie zamknijcie (ważne by woda lekko je zakrywała). Następnie włóżcie słoiczek/ woreczek do lodówki. Zmieniajcie wodę co 2 dni. W ten sposób rzodkiewka przedłuży swoją świeżość.

5 czerwca 2025

8 czerwca bądźcie z nami na XIX Rotariańskim Pikniku Lotniczym!

Już w najbliższą niedzielę, 8 czerwca, zapraszamy na XIX Rotariański Piknik Lotniczy na lotnisku Dajtki w Olsztynie! W godz. 11:00–17:00 czekają na Was wyjątkowe atrakcje przygotowane przez Bank Żywności w... czytaj dalej

21 maja 2025

MENTOR 5.0 – spotkanie w Nowym Mieście Lubawskim i III tura rekrutacji

Serdecznie zapraszamy nauczycieli i dyrektorów szkół z Nowego Miasta Lubawskiego i subregionu elbląskiego do wzięcia udziału w spotkaniu otwierającym projekt MENTOR 5.0 – kompetencje dla subregionu elbląskiego.... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności