25 września 2020

Druga edycja targów EcoTrendy za nami. Było pięknie!

W dniach 18-19 września Kuźnia Społeczna i plac przed nią wypełniły się regionalnymi producentami ekologicznej żywności, rękodzieła i miłośnikami dobrej kuchni. Po raz drugi zorganizowaliśmy targi EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty.

EcoTrendy powoli wpisują się w stały kalendarz działań Kuźni Społecznej i Banku Żywności w Olsztynie, podczas których nawet najbardziej wybredni znajdą coś dla siebie. W pomieszczeniach Kuźni na spragnionych wiedzy czekała potężna dawka informacji, którą przekazywali zaproszeni przez nas eksperci w trakcie kilku prelekcji i dyskusji. Podejmowano tematy dotyczące m.in. cukrów, trendów w żywieniu, produktu lokalnego, zastanawiano się, jak pandemia koronawirusa wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe.

W kuchni warsztatowej czekały na dzieci, młodzież i dorosłych spotkania z mistrzami w swoim fachu. Z kucharzem Maciejem Maciejewskim najmłodsi wypiekali pizzę, z Izabelą Gajdamowicz uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy wegetariańskie, Jagna Niedzielska zabrała chętnych w podróż po gotowaniu w stylu zero waste, Michele Maccari odsłonił tajniki kuchni włoskiej. Nie zabrakło także otwartych pokazów (ryby w naszej kuchni, zero waste).

Warsztaty mały mistrz pizzy z Maciejem Maciejewskim

Warsztaty kuchni regionalnej z Maciejem Maciejewskim

Warsztaty z gotowania zero waste z Jagną Niedzielską

Warsztaty z kuchni włoskiej z Michele Maccari

Warsztaty wegetariańskie z Izabelą Gajdamowicz

Jednak właściwą część wydarzenia stanowił ryneczek z produktami lokalnymi. Gościliśmy niemal trzydziestu wystawców, zajmujących się uprawą, produkcją i wytwarzaniem niezliczonej liczby regionalnych produktów, m.in. miodów, chałw, ciast, kiszonek, ubrań, produktów dziewiarskich, ręcznie robionej biżuterii, czekolady, świec, ceramiki, mikrowarzyw, pieczywa, serów, twarogów. Uff, żeby wymienić tylko nielicznych. Udział w EcoTrendach był nie tylko okazją do prezentacji swoich produktów, ale także do wymiany doświadczeń, handlu i rozmów z klientami, którzy, szczególnie w sobotę, tłumnie odwiedzili nasz ryneczek.

Finałem EcoTrendów było nagrodzenie właścicieli stoisk. Swoje głosy na najlepsze z nich oddawali goście targów. Nagrodę publiczności otrzymali:

  1. miejsce: producenci olejów O!Meega
  2. miejsce: Mikrowarzywa z Warmii
  3. miejsce: LOVEndaZaproszenia

Kuźnia Społeczna i Bank Żywności w Olsztynie postanowili także wręczyć swoje wyróżnienia w kategorii najlepsze stoisko:

  1. miejsce: Ostoja Natury
  2. miejsce: Wysoka Grządka
  3. miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Jan Głasek

Natomiast w kategorii „Produkt” zostały nagrodzone:

  1. miejsce: konfitury z płatków róż (Mazurskie Słoiki)
  2. miejsce: ług do prania (Barbara Ciosek)
  3. miejsce: „orzechowa” czapka (Herbe Design Agnieszka Trawińska)

Do zobaczenia za rok!


Po targach wspomnieli o nas…

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności