10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej spotkają się dzieci i młodzież z seniorami.

Właśnie rozpoczęliśmy rekrutację do projektu „Smaki Pokoleń”, w wyniku której chcemy nawiązać współpracę z czterema świetlicami środowiskowymi oraz jednym podmiotem zrzeszającym seniorów. Zarówno młodzież w wieku 7-15 lat, jak i seniorzy, będą grupą docelową projektu.

– Nasze zaangażowanie w „Smaki Pokoleń” jest odpowiedzią m.in. na powszechny zanik zwyczaju wspólnego gotowania i spożywania posiłków – mówi Anna Brykała, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. – Zauważalne jest również zjawisko rezygnacji z tradycyjnych polskich potraw na rzecz produktów wysoko przetworzonych. Warsztaty, które zorganizujemy dla uczestników projektu, mają pełnić zatem funkcję integracyjną i edukacyjną. Będziemy opowiadać o tym, co i jak warto jeść.

W poruszanej tematyce nie zabraknie też zagadnień dotyczących marnowania żywności i zgubnych konsekwencji środowiskowych, ekonomicznych i społecznych tego zjawiska.

Zderzenie dwóch światów – dzieci, młodzieży i dorosłych – ma być nie tylko dobrą zabawą, ale również okazją na wymianę doświadczeń. Seniorzy będą mogli podzielić się swoją praktyką, umiejętnościami kulinarnymi, a także wskazać dzieciom i młodzieży, że kuchnia jest doskonałym miejscem, gdzie można łączyć przeszłość i teraźniejszość. Najmłodsi wniosą do tego modelu współpracy swoje świeże doświadczenia i energię.

Warsztaty kulinarne, które zrealizujemy w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie, zwieńczy konferencja i druk broszury z przepisami, w której znajdą się zdjęcia potraw przygotowanych przez uczestników.

– Projekt będziemy realizować do końca roku – wyjaśnia Anna Brykała. – W tej chwili jesteśmy na etapie rekrutacji świetlic, które wezmą w nim udział. Zachęcamy zatem do przysyłania swoich zgłoszeń na adres: anna.brykala@bankizywnosci.pl.

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności