6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami.

– Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się zaczęło – mówi Jagna. – Proziaki to podkarpackie chlebki, które niegdyś przygotowywało się na piecu kaflowym. Mówiło się na nie także „prosiaki” „prołoziaki”. Do ich przygotowania używa się prozy, czyli sody. 8 lat temu zajmowałam się kuchnią, która odtwarzała staropolskie przepisy, zwłaszcza z mojego regionu rodzinnego. Robiłam moje pierwsze warsztaty i livecookingi pokazując jak się robi proziaki, a nawet burgery/kanapki proziakowe oraz grillowane proziaki z owocami. Po przeprowadzce do Warszawy, miałam epizod sprzedawania proziaków z różnymi dodatkami do jednej z kawiarni. Zawsze wracam do nich z sentymentem. Chętnie podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na proziaki i pâté (smalec) z pora.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zsiadłego mleka lub śmietany lub kefiru lub maślanki lub jogurtu
  • 80 ml cieplej wody
  • ½ łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 duży por (u mnie 3 zielone części pora)
  • puszka białej fasoli odsączonej
  • 3 liście laurowe i garstka ziela angielskiego
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki majeranku
  • sól

Przygotowanie:

Chleb:

  • Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, szczyptą soli, zsiadłym mlekiem oraz wodą, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto i rozwałkuj je na grubość centymetra,
  • Wykrój placki za pomocą szklanki, następnie smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, na małej mocy kuchenki,
  • Smaż tak długo aż w środku ciasto będzie całkowicie podsmażone.

Pâté z pora:

  • pora pokrój w talarki,
  • na patelni rozgrzej ½ szklanki oleju, dodaj pora, ziele angielskie, liść laurowy, fasolę, rodzynki oraz sól,
  • całość duś na wolnym ogniu do momentu aż wszystko będzie zarumienione i miękkie,
  • całość zblenduj, a potem dodaj majeranek.

Smacznego!

Jagna Niedzielska – kucharka, doradczyni kulinarna, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach, przyjaciółka Banków Żywności, wspierająca ich misję. Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziecie na stronie Jagny.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności