Przepis na coś zdrowego? Szybkie kotleciki buraczano-jaglane!
Chcielibyśmy zaprezentować Wam pomysł na przepyszne kotleciki buraczano-jaglane, przygotowane przez naszą zaprzyjaźnioną blogerkę kulinarną – Sajkonafkę Smaku.
Zawsze mam w domu zapas różnych kasz i warzyw. W weekend akurat w zapasie były buraki, a jako że już od dłuższego czasu przymierzałam się do kotlecików z kaszy jaglanej i buraków oto i nastał czas, by podjąć wyzwanie i zadziałać. Z prostych składników, które na pewno każdy z Was ma w domu, powstały niezwykle aromatyczne i pożywne kotlety z warzyw. Częstujcie się, na zdrowie! ????
Składniki:
- 2 duże upieczone buraki (do pieczenia buraków potrzeba trochę oleju i suszonego rozmarynu oraz folia aluminiowa)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżki ziaren siemienia lnianego
- 1/2 mielonej słodkiej papryki
- 1/2 mielonej słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- szczypta cynamonu mielonego
- 1/3 łyżeczki mielonego curry
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki obrać, natrzeć oliwą, posypać odrobiną rozmarynu suszonego. Zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do miękkości. Duży burak piecze się około 2 godzin, mniejsze do godziny powinny już być gotowe.
- Kaszę jaglaną opłukać na sicie, żeby pozbyć się goryczki. Zagotować dwie szklanki lekko posolonej wody. Wrzucić szklankę opłukanej na sicie kaszy jaglanej. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć całą wodę i lekko się kleić.
- Buraki i kaszę lekko ostudzić.
- Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć do miękkości.
- W dużej misce połączyć przesmażone buraczki i ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Dodać olej, wymieszać dokładnie i formować w rękach kotleciki. Ułożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy.
- Piec w temperaturze równej 190 stopni przez około 30-35 minut.
Podawać z ulubionym sosem. Ja polecam jogurt naturalny wymieszany z chrzanem wasbi. Idealne z kapustą kiszoną i jako kotlet do vege burgera.
Smacznego!