COVID-19. Jak obchodzić się z żywnością?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował stanowisko, w którym czytamy, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS CoV-2.
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS CoV-2. Jest zatem mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce.
W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Obróbka termiczna a koronawirus
Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ ulega on zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 stopni przez 30 min. W przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne SARS CoV-2.
Jakie działania powinien podjąć konsument w sklepie?
Osoby, które przebywają w sklepach i supermarketach powinny pamiętać o tym, że są współodpowiedzialne za zdrowie swoje i innych osób. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach.
Należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej (np. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy).
Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi i pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego – niekasłanie/niekichanie w stronę innych osób, jak i towaru.
Jakie działania powinien podjąć konsument w domu?
Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze należy pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.