9 marca 2020

Koniec z marnowaniem żywności w sklepach?

W ostatnich dniach odebraliśmy kilkadziesiąt telefonów od sieci handlowych. To efekt ustawy przeciwdziałającej marnowaniu żywności, która weszła w życie 1 marca.

Zgodnie z nowymi przepisami właściciele sklepów sieciowych mają obowiązek zawrzeć umowy z organizacjami pożytku publicznego na odbiór żywności. Mają to być produkty nadające się do spożycia, których sklep nie jest w stanie sprzedać (np. kończący się termin ważności). Jeśli sklep nie podpisze takiej umowy, to grozi mu kara 5 tys. złotych. Dodatkowo każdy wyrzucony kilogram żywności będzie kosztował każdy sklep 10 groszy kary. Pieniądze trafią na konto Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

– Szacuję, że Banki Żywności w Polsce mogą rocznie zagospodarować w ten sposób około 50 tys. ton żywności rocznie – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Obowiązujące od 1 marca przepisy dotyczą sklepów o powierzchni 400 m2 , a za dwa lata przepisy te obejmą także sklepy o powierzchni 250 m2 . Część supermarketów nie chce jednak czekać z podjęciem decyzji, stąd w ostatnich dniach duże zainteresowanie współpracą z Bankiem Żywności w Olsztynie. W ostatnich dniach do grona współpracujących z nami sprzedawców dołączyła sieć Polomarket.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności