7 września 2019

Wielkie otwarcie Kuźni Społecznej w Olsztynie tuż tuż!

Czym jest Kuźnia Społeczna i jakie daje możliwości? Będzie można przekonać się o tym już w weekend 21-22 września, podczas wydarzenia: „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”. To wyjątkowe spotkania, poświęcone nowym, światowym kulinarnym trendom, ekologii, tematyce zero waste i zdrowemu odżywianiu. Organizatorem wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie.

To pierwsze takie otwarte wydarzenie w Olsztynie dedykowane całym rodzinom. Będą warsztaty kulinarne, pokazy gotowania i panele dyskusyjne. Kuźnia zaprezentuje swoją infrastrukturę – w tym kuchnię warsztatową. Pojawią się szefowie kuchni, specjaliści od żywienia, aktywiści ekologiczni, naukowcy i blogerzy kulinarni.

Otwieramy Kuźnię Społeczną w Olsztynie, miejsce działań aktywizacyjnych, ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych – mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Dzięki funduszom unijnym i wsparciu darczyńców oraz partnerów, odnowiliśmy jeden z budynków po byłych koszarach wojskowych. Teraz ta nowoczesna i profesjonalna infrastruktura pozwoli nam realizować misję Banku Żywności znacznie szerzej – dodaje.

Piątek to oficjalna gala dla sponsorów i darczyńców, którzy wsparli powstanie Kuźni Społecznej w Olsztynie. W tym zaszczytnym gronie są: Ikea, Electrolux, UPS, Rotary Club Olsztyn Varmia i Rotary International. Tego wieczoru nie zabraknie podziękowań, dobrej muzyki, kuchni zero waste i pokazów na najwyższym światowym poziomie. Kulinarną gwiazdą wieczoru będzie Arek Bober – pochodzący z Olsztyna kucharz, bloger i felietonista Monitor Magazine, absolwent międzynarodowej sztuki kulinarnej na University of West London. Pracował w najsłynniejszych brytyjskich restauracjach, w tym w czterech wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Na pozostałe dni zaplanowano otwarte wydarzenia. W sobotę odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą między innymi o diecie bezglutenowej i o tym, jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.

Sobota to także spotkania ze specjalistami od żywienia, którzy wytłumaczą jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. W czasie paneli dyskusyjnych dowiemy się jak dużo jedzenia marnujemy i jak to zmienić zaczynając od małych kroków. Będzie można też posłuchać o tym, jak produkcja żywności zmienia nasz klimat. A o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn.

Kuchnia warsztatowa po raz pierwszy stanie się miejscem kulinarnych smaków i zapachów. Smaki Tajlandii, Japonii, potrawy włoskie, ale też regionalne dania oraz zdrowe i smaczne potrawy z tanich i powszechnie dostępnych warzyw – to w skrócie tematyka warsztatów kulinarnych.

W niedzielę odbędą się kolejne warsztaty, pokazy i panele dyskusyjne. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu.

Rodzice dowiedzą się, jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą być wegetarianami. Będzie tez mowa o dietach i kuchni zero waste. Poszukamy sposobów na to, by produkować mniej śmieci.

Wśród prelegentów, trenerów i prowadzących warsztaty są między innymi:
Grzegorz Łapanowski – kucharz, założyciel “Szkoły na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych, autor książek kulinarnych
Marta Pawłowska – coach zdrowia rodziny
Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste
Marta Sapała – pisarka i dziennikarka, autorka książek o tematyce zero waste
Marek Borowski – Prezes Banku Żywności w Olsztynie i Federacji Polskich Banków Żywności
Szefowie kuchni restauracji z Warmii i Mazur, naukowcy z Polskiej Akademii Nauk, blogerzy kulinarni oraz młodzi aktywiści zaangażowani w promowanie życia zgodnego z naturą.

Rejestracja na warsztaty kulinarne i spotkania dyskusyjne  jest dostępna na stronie:  www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy. Oprócz warsztatów kulinarnych, udział we wszystkich planowanych wydarzeniach jest bezpłatny.

Do zobaczenia w Kuźni Społecznej w Olsztynie!

Poznajcie naszych kucharzy, wykładowców i panelistów:

Grzegorz Łapanowski – Kucharz, założyciel Fundacji “Szkoła na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych: Food Lab Studio i Food Lab Mini.

 

Michał Soliwoda – Jeden z szefów kuchni restauracji Hotelu Mikołajki, członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna.

 

Naoki Ikeda – Szef kuchni olsztyńskiej restauracji Kingyo. Serwuje tu prawdziwe smaki Kraju Kwitnącej Wiśni. Gotowanie zafascynowało go kiedy był nastolatkiem. W wieku 18 lat jego specjalnością stało się kaiseki-ryōri – tradycyjny wielodaniowy japoński obiad.

 

Michele Maccari – Szef kuchni olsztyńskiej restauracji Da Andrea Casa del Prosecco, pochodzący z regionu Wenecja Euganejska.

 

 

Izabela Gajdamowicz – Rodowita olsztynianka, absolwentka amerykańskiego oddziału prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu. Prowadzi restaurację MISA w Olsztynie.

 

Marcin Świerzewski – Profesjonalny pizzerman, właściciel Non Solo Pizza. Gotują w Olsztynie, ale po włosku, dlatego przykładają wielką wagę do oryginalnych składników, które sprowadzają regularnie z Włoch, dbając o ich świeżość i najwyższą jakość.

 

Olsztyńskie Blogerki Kulinarne – Warsztaty poprowadzą: Sajkofanka Smaku, Nie-leniwa Pani Domu, Kuchnia Psychola, Kuchnia w Piksele. To grupa, która narodziła się z miłości do jedzenia. Udowadniają to nie tylko poprzez gotowanie, pisanie o jedzeniu czy fotografowanie potraw, ale również poprzez wspólne działania, które mają na celu zwrócić uwagę, że jedzenie nie musi być nudne ani trudne w przygotowaniu.

 

Kuba Korczak – Szef kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych, promotor kuchni zero waste. Zaangażowany w promocję regionalnych polskich smaków oraz edukację odpowiedzialnych postaw konsumenckich.

 

Ewa Duszkiewicz – Blogerka, pasjonatka dobrego jedzenia. Zafascynowana kuchnią i kulturą Bliskiego Wschodu.

 

Jagna Niedzielska – Kucharka, doradca kulinarny, autorka książki „Bez resztek” i prowadząca programy kulinarne w Kuchni+

 

Sylwia Malinowska – Uczestniczka programu MasterChef. Oprócz gotowania na pokładzie samolotu, miała okazję pichcić dla samego Gordona Ramseya i usłyszeć słowa uznania. Prowadzi szkolenia i warsztaty kulinarne.

 

Marta Pawłowska – Coach zdrowia rodziny. Zastępcy Dyrektora Biura Profilaktyki Zdrowotnej w Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia. Akredytowana w Izbie Coachingu, specjalistka ds. zdrowego żywienia, zajmująca się głównie psychofizycznymi zaburzeniami odżywiania oraz zachowaniami kompulsywnymi.

 

Adam Kostrzewa – Dietetyk, trener personalny z dodatkową wiedzą z zakresu psychodietetyki, triatlonista, maratończyk.

 

Marek Borowski – Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W 2000 roku zainicjował powstanie Banku Żywności w Olsztynie, którego prezesem jest do dziś.

 

Krzysztof Jędrzejewski – Rzecznik polityczny Koalicji Klimatycznej. To to porozumienie 22 polskich organizacji pozarządowych – od badawczych po edukacyjne, zaangażowanych w działania na rzecz ochrony klimatu. 

 

Weronika Pawlak – Członkini grupy olsztyńskich licealistów ZMARNOWANIE. To osoby, którym nie jest obojętne środowisko naturalne. Mówią o zero waste, czyli filozofii niemarnowania oraz ochronie klimatu. Prowadzą prelekcje, warsztaty, uczą jak nie szkodzić planecie.

 

Anita Laskowska – Dietetyk edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia, skierowanego do kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także rodziców i opiekunów niemowląt oraz małych dzieci.

 

Agnieszka Jagodzińska – Konsultant ds. odżywiania i kształtowania sylwetki. Absolwentka WNOŻ na UWM w Olsztynie. Członkini Stowarzyszenia Ery Nowych Kobiet Warmia-Mazury. Animatorka rekreacji ruchowej TKKF w Toruniu.

 

Świetlica środowiskowa Pestka – To jedna z kilkudziesięciu organizacji, która otrzymuje produkty od Banku Żywności w Olsztynie, a tym samym przyłącza się do ograniczenia marnotrawstwa żywności.

 

 

Monika M. Kaczmarek – Profesor nadzwyczajny w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW

 

Ewa Niedźwiedzka – Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

 

Projekt „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banków Żywności w Olsztynie” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa.

 

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności