29 maja 2019

Kolejna „Zupa Disco” przed nami!

Powracamy z „Zupą Disco”! Już 8 czerwca, po raz kolejny, w radosnej atmosferze i przy dźwiękach muzyki, będziemy wspólnie gotować. Tym razem wydarzenie odbędzie się przy ul. Stare Miasto w Olsztynie, w okolicy Sceny Staromiejskiej, w godzinach 12:00-16:00.

Celem „Zupy Disco” jest pokazanie, że można „zrobić coś z niczego” – w tym przypadku wspólnie wyczarujemy proste dania z produktów, które udało się uratować przed zmarnowaniem.

Wydarzenie poprowadzi nasz kucharz, który przygotuje zupę warzywną oraz potrawy z produktów z krótkimi terminami ważności – wszystko to w rytmie energetycznej muzyki disco. „Zupa Disco” jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu Erasmus + „EGGS – Uczniowie walczą z marnowaniem żywności i ograniczeniem odpadów opakowaniowych, poprzez edukację przedsiębiorczości i naukę opartą na grze komputerowej”. Dzięki projektowi zostanie opracowany innowacyjny model kształcenia, zaprojektowany specjalnie dla uczniów w wieku 11-15 lat. Będzie on oparty na grze komputerowej o charakterze edukacyjnym – będzie ona dotyczyła tematów związanych z niemarnowaniem żywności i ograniczeniem odpadów opakowaniowych.

Oprócz wspólnego gotowania, na najmłodszych uczestników wydarzenia będą czekały rozmaite atrakcje, m.in. gra planszowa nt. ratowania żywności i zabawy edukacyjne.

Organizatorem „Zupy Disco” jest Bank Żywności w Olsztynie. Tegoroczna edycja będzie jedną z atrakcji podczas pikniku, prowadzonego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, pn. „To już jutro – trendy w  żywności i konsumenci nowej generacji”. Na nim m.in. będzie można dowiedzieć się o globalnych innowacjach, które zmieniają sposób, w jaki produkujemy, kupujemy i konsumujemy produkty spożywcze. Więcej informacji o Pikniku na stronie:

http://pan.olsztyn.pl/2019/05/to-juz-jutro-trendy-w-zywnosci-i-konsumenci-nowej-generacji-2/

Czekamy na Was – będzie to miła okazja do wspólnych rozmów, integracji i świętowania! Serdecznie zapraszamy i liczymy na Waszą obecność 🙂

 

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności