10 września 2018

„Wesele” zakończone sukcesem

Bo o sukcesie spektaklu charytatywnego można mówić z pewnością. 14 368 zł to zebrana kwota, która zostanie przeznaczona na wyposażenie Kuchni Społecznej w Olsztynie. Wydarzenie odbyło się 6 września w Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych. 

Kuchnia będzie elementem Kuźni Społecznej, która powstaje w Olsztynie przy ul. Marka Kotańskiego 1. Podczas wydarzenia zaprezentowany został projekt dofinansowany z Funduszy Unijnych: „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banku Żywności w Olsztynie”.

Nowo powstająca Kuźnia Społeczna będzie miejscem aktywizacji, rozwoju organizacji pozarządowych i przedsiębiorczości. W części kuchennej już w przyszłym roku będzie przygotowywanych codziennie 350 ciepłych posiłków dla potrzebujących. W części warsztatowej będą organizowane zajęcia edukacyjne, związane z tematyką niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania, dla różnych grup wiekowych: od dzieci po seniorów.

„Wesele” według Stanisława Wyspiańskiego, w reżyserii Andrzeja Fabisiaka, wystawiał Wspaniały Teatr Bez Nazwy z Gietrzwałdu. Po spektaklu zgromadzeni goście mogli licytować obrazy, które podarowali artyści oraz marszałek województwa:  Robert Listwan, Wojciech Dzieszkiewicz, Anastazja Fietisowa, Wicemarszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Wioletta Śląska-Zyśk. Wszystkie prace zostały zlicytowane, za co serdecznie dziękujemy.

Miłym akcentem imprezy był poczęstunek dla gości, który został przygotowany przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki”. Można było spróbować również wina, które ufundowała hurtownia Win-Cin z Olsztyna.

Organizatorzy wydarzenia: Bank Żywności w Olsztynie oraz Rotary Club Olsztyn Varmia.

Partnerzy wydarzenia: Wspaniały Teatr Bez Nazwy z Gietrzwałdu, Powiat Olsztyński, Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych, hurtownia Win-Cin oraz Gminny Ośrodek Kultury z Gietrzwałdzie.

Przybyłym gościom, partnerom, darczyńcom i wszystkim wpierającym, składamy serdeczne podziękowania.




14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności