18 sierpnia 2018

Żegluję, nie marnuję

Bank Żywności w Olsztynie i Rotaract Giżycko zorganizowali w kilku mazurskich portach punkty odbioru zbędnego jedzenia, które często po rejsach trafiało na śmietnik. Teraz żywność otrzymają podopieczni z organizacji społecznych z regionu.

Turyści przyznają, że przygotowując zapasy na rejs kupują zbyt dużo jedzenia. Do tej pory po zejściu z łódki uczestnicy rejsu zabierali część produktów ze sobą, a część trafiała do kosza. Teraz żeglarze będą mogli przekazać je potrzebującym. W kilku portach na Mazurach powstały punkty odbioru produktów spożywczych.

– Stwierdziliśmy, że trzeba coś z tym zrobić, dlatego wspólnie zorganizowaliśmy tę akcję, aby po rejsach, po tygodniowych pobytach na jachtach, odbierać tę żywność, która pozostaje i przekazywać potrzebującym– mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Jedzenie można oddać w czterech portach:

  • Eko-Marina
  • Port Hotel Tajty
  • Zielona Zatoka
  • Sztynort

Odebrane jedzenie zostanie posortowane, a następnie trafi do lokalnych organizacji społecznych. Ze wsparcia skorzystają: Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii, Stowarzyszenie Promyk, Centrum Integracji Społecznej oraz Stowarzyszenie Podaruj Dziecku Radość.

– Teraz przejmujemy produkty z Banku Żywności w Olsztynie, które zostaną spożytkowane na organizację czasu wolnego, np. na zajęcia kulinarne. Nauczymy młodzież jak przetwarzać żywność czy jak ją oszczędzać – mówi Iwona Radzymińska, dyrektor Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Giżycku.

 

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności