14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach, odpowiedzialności i nowych modelach współpracy. 

27 listopada 2025 roku w Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy organizacji społecznych, przedstawiciele biznesu, administracji oraz instytucji naukowych, by omówić realny wpływ przedsiębiorczości społecznej na lokalne społeczności i rynek żywności.

Konferencja „Zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju” jest także podsumowaniem dwóch strategicznych inicjatyw realizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie.

Pierwsza z nich to „Żywność największą potrzebą człowieka”, to międzynarodowy projekt finansowany przez Citi Foundation, w ramach którego powstało pięć konsorcjów społecznych w województwie warmińsko mazurskim. Ich zadaniem jest stworzenie przedsiębiorstw społecznych działających w modelu kulinarnym, zwiększenie dostępu do żywności, aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem oraz wdrażanie inicjatyw takich jak ogrody społeczne, lodówki społeczne czy sklepy społeczne.

Drugą inicjatywą jest projekt AMPLE, wspierający kobiety i osoby zagrożone wykluczeniem, które rozwijają kompetencje i działalność zawodową w sektorze rolno-spożywczym. Program łączył mentoring, networking, praktyczne warsztaty kulinarne, edukację i pracę nad modelami biznesowymi, wzmacniając obecność kobiet na rynku pracy i promując zrównoważone systemy żywnościowe.

Podczas wydarzenia uczestnicy poznają efekty obu programów, wysłuchają wystąpień eksperckich i wezmą udział w debatach o przyszłości ekonomii społecznej. Zaplanowane są także prezentacje konsorcjów społecznych, projekty uczestniczek AMPLE oraz przestrzeń do networkingu.

„Zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju”

Bank Żywności w Olsztynie, ul. Marka Kotańskiego 1, Olsztyn

27 listopada 2025 r.

REJESTRACJA: https://forms.gle/9SJTFVxvnac4XW1k7

 

  • 09:30 – 10:00 Rejestracja uczestników
  • 10:00 – 10:20 Rozpoczęcie konferencji (Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie, Paweł Zegarłowicz, Prezes Fundacji Citi Handlowy im. Leopolda Kronenberga)

MODUŁ I: Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka”

  • 10:20 – 10:30 Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka” (Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu, Bank Żywności w Olsztynie)
  • 10:30 – 10:40 „Globalne partnerstwa, lokalne zmiany. Jak Citi wspiera przedsiębiorczość społeczną na świecie” (Paweł Zegarłowicz, prezes zarządu Fundacji Citi Handlowy im. Leopolda Kronenberga)
  • 10:40 – 11:40 Prezentacje konsorcjów społecznych powstałych w projekcie
  • 11:40 – 12:00 Przerwa kawowa

MODUŁ II Ekonomia społeczna – motor lokalnego rozwoju czy nadal nisza?

  • 12:00 – 12:15 „Siła współpracy – jak ekonomia społeczna zmienia regiony” (Katarzyna Koplińska, Dyrektorka Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej)
  • 12:15 – 13:15 Panel dyskusyjny: „Ekonomia społeczna – motor lokalnego rozwoju czy nadal nisza?”
  1. Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie
  2. Katarzyna Koplińska, Dyrektorka ROPS
  3. Marcin Kwiatkowski, Prezes Banku Żywności w Piszu
  4. Marcin Bielawski, Prezes Fundacji Archipelag Marzeń
  5. Adam Wiśniewski, manager biznesu
  6. Przedstawiciel Krajowego Związku Pracodawców Podmiotów Ekonomii Społecznej „SAMO ES”
  • 13:15 – 13:30 Przerwa kawowa

MODUŁ III Projekt Ample

  • 13:30 – 13:45 Projekt Ample (Michalina Jakubowska, koordynatorka projektu)
  • 13:45 – 13:55 Rola EIT Food w projekcie AMPLE i wsparcie kobiet w sektorze spożywczym (Antonina Kurmanowicz, Community Outreach Manager EIT Food)
  • 13:55 – 14:35 Zdrowy biznes
  1. dr inż. Joanna Ciborska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ekspert w zakresie dietetyki
  2. Adrian Piotrowicz, Bank Żywności w Olsztynie, ekspert w zakresie uprawy hydroponicznej
  3. Tomasz Jeliński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk In Life, ekspert w zakresie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej
  4. Przedstawiciel Owczarni Lefevre, producent lokalny
  • 14:35 – 14:55 „O kobiecej drodze do sukcesu” (Renata Krysiak, Vegelio)
  • 14:55 – 15:20 Babski biznes, prezentacje uczestniczek projektu AMPLE Olsztyn
  • 15:20 – Networking i poczęstunek
14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności