Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju
„Zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju”
Bank Żywności w Olsztynie, ul. Marka Kotańskiego 1, Olsztyn
27 listopada 2025 r.
REJESTRACJA: https://forms.gle/9SJTFVxvnac4XW1k7
- 09:30 – 10:00 Rejestracja uczestników
- 10:00 – 10:20 Rozpoczęcie konferencji (Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie, Paweł Zegarłowicz, Prezes Fundacji Citi Handlowy im. Leopolda Kronenberga)
MODUŁ I: Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka”
- 10:20 – 10:30 Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka” (Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu, Bank Żywności w Olsztynie)
- 10:30 – 10:40 „Globalne partnerstwa, lokalne zmiany. Jak Citi wspiera przedsiębiorczość społeczną na świecie” (Paweł Zegarłowicz, prezes zarządu Fundacji Citi Handlowy im. Leopolda Kronenberga)
- 10:40 – 11:40 Prezentacje konsorcjów społecznych powstałych w projekcie
- 11:40 – 12:00 Przerwa kawowa
MODUŁ II Ekonomia społeczna – motor lokalnego rozwoju czy nadal nisza?
- 12:00 – 12:15 „Siła współpracy – jak ekonomia społeczna zmienia regiony” (Katarzyna Koplińska, Dyrektorka Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej)
- 12:15 – 13:15 Panel dyskusyjny: „Ekonomia społeczna – motor lokalnego rozwoju czy nadal nisza?”
- Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie
- Katarzyna Koplińska, Dyrektorka ROPS
- Marcin Kwiatkowski, Prezes Banku Żywności w Piszu
- Marcin Bielawski, Prezes Fundacji Archipelag Marzeń
- Adam Wiśniewski, manager biznesu
- Przedstawiciel Krajowego Związku Pracodawców Podmiotów Ekonomii Społecznej „SAMO ES”
- 13:15 – 13:30 Przerwa kawowa
MODUŁ III Projekt Ample
- 13:30 – 13:45 Projekt Ample (Michalina Jakubowska, koordynatorka projektu)
- 13:45 – 13:55 Rola EIT Food w projekcie AMPLE i wsparcie kobiet w sektorze spożywczym (Antonina Kurmanowicz, Community Outreach Manager EIT Food)
- 13:55 – 14:35 Zdrowy biznes
- dr inż. Joanna Ciborska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ekspert w zakresie dietetyki
- Adrian Piotrowicz, Bank Żywności w Olsztynie, ekspert w zakresie uprawy hydroponicznej
- Tomasz Jeliński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk In Life, ekspert w zakresie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej
- Przedstawiciel Owczarni Lefevre, producent lokalny
- 14:35 – 14:55 „O kobiecej drodze do sukcesu” (Renata Krysiak, Vegelio)
- 14:55 – 15:20 Babski biznes, prezentacje uczestniczek projektu AMPLE Olsztyn
- 15:20 – Networking i poczęstunek