Stawiamy na rozwój kompetencji. Szkolenia dla lokalnych liderów i organizacji
W ramach projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka) realizujemy kolejny cykl szkoleń, tym razem zawodowych, dla osób, które będą pracować w kuchniach pięciu konsorcjów społecznych, utworzonych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Każde z konsorcjów jest odpowiedzialne za wdrożenie lokalnych inicjatyw, takich jak spółdzielnia socjalna o profilu kulinarnym, sklep społeczny, lodówka foodsharingowa oraz ogród społeczny. Każda z form została oparta na sprawdzonych rozwiązaniach wdrażanych wcześniej przez Bank oraz naszych partnerów.
Integralną częścią projektu jest komponent edukacyjny, obejmujący cykl szkoleń przygotowujących uczestników do samodzielnego prowadzenia działań w ramach utworzonych inicjatyw. Uczestnicy zdobywają wiedzę zarówno w obszarze organizacji i zarządzania, jak i w zakresie praktycznych umiejętności związanych z przetwarzaniem żywności, przygotowaniem pełnowartościowych posiłków oraz prowadzeniem działań edukacyjnych skierowanych do lokalnych społeczności. Za nami pierwszy cykl szkoleń (przełom 2024/2025), teraz czas na kolejne.
– To nie są nudne szkolenia teoretyczne. Uczymy poprzez działanie, dajemy konkretne narzędzia, modele i gotowe rozwiązania, które można wdrożyć lokalnie – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu.
Cykl szkoleń obejmuje m.in.:
-
zasady BHP i system HACCP, odpowiedzialność pracownika, wyposażenie i organizacja stanowiska pracy w kuchni produkcyjnej
-
obróbkę i przygotowanie dań mięsnych, rybnych, śniadaniowych, makaronowych, wegetariańskich i wegańskich, z naciskiem na ograniczenie strat składników odżywczych i zasady zero waste,
-
przygotowywanie sosów, marynat, zup, wywarów oraz techniki serwowania i nakrywania stołu
-
dietetykę, wartości odżywcze i alergeny, podstawy komponowania zdrowej diety, a także edukację w zakresie nutriscore i nudgingu
-
praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych, w tym gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie, pieczenie, konfitowanie i sous vide – elementy powtarzalne we wszystkich dniach warsztatowych,
-
obsługę sprzętu gastronomicznego oraz zasady jego ekologicznego użytkowania,
-
uprawy hydroponiczne i podstawowe zagadnienia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej
Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka” realizujemy dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy.