9 kwietnia 2025

Kuchenna Przygoda trwa! Edukacja, inspiracja i smaczne wyzwania

W ramach międzynarodowego projektu The Kitchen Adventure rozpoczęliśmy działania edukacyjne na terenie Olsztyna! Twoja szkoła też może wziąć w nich udział!

Do tej pory udało nam się przeprowadzić cztery lekcje na temat zrównoważonych wyborów żywieniowych w klasach 4 i 5 Szkoły Podstawowej nr 14 w Olsztynie. Uczniowie z zaangażowaniem odkrywali, jak ich codzienne decyzje mogą wpływać na zdrowie, środowisko i przyszłość planety. Uczniowie SP14 wraz z rodzicami wzięli również udział w dwóch spotkaniach online z roślinnego gotowania, prowadzonych przez profesjonalnego szefa kuchni. Wspólnie z uczestnikami przygotowywaliśmy smaczne i zdrowe potrawy oparte na składnikach roślinnych — było pysznie, kolorowo i bardzo inspirująco!

– Projekt The Kitchen Adventure to nie tylko kulinarna zabawa, ale także realna zmiana nawyków żywieniowych wśród dzieci i ich rodzin – zapewnia Michalina Jakubowska, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. – Chcemy wspólnie promować zdrowe odżywianie, bardziej wspierać zrównoważony system żywnościowy i inspirować do świadomych wyborów przy każdym posiłku.

Projekt cały czas trwa. Jeśli Twoja szkoła chciałaby wziąć w nim udział – zapraszamy do kontaktu! Chętnie włączymy kolejne placówki w naszą kulinarną przygodę. Rekrutacja: michalina.jakubowska@bankizywnosci.pl


Projekt realizujemy we współpracy z partnerami z Węgier, Danii, Hiszpanii, Bułgarii i Holandii, dzięki wsparciu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT Food). Skierowany jest do uczniów szkół podstawowych i średnich z trzech grup wiekowych (7-10, 11-13, 14-18) oraz ich rodziców.


Obejrzyj nasz film na temat Kitchen Adventure!

21 listopada 2025

Otrzymaliśmy statuetkę Amicus Bonus 20251

Bank Żywności w Olsztynie został laureatem nagrody Amicus Bonus 2025 w kategorii zespołowej. Wyróżnienie przyznawane jest instytucjom i osobom, które w sposób szczególny angażują się w działania na rzecz... czytaj dalej

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności